4 tips voor een goed verhaal tijdens je eindejaarstoespraak
Rituelen,  Speechen en hulp bij je speech

4 tips voor een goed verhaal tijdens je eindejaarstoespraak

Volgende maand is het alweer december. Kerstborreltijd. Speechtijd. Is het aan jou om het woord tot je medewerkers of collega’s te richten? Vaak een moetje. Wil je het dit jaar eens anders doen? Wil jij eindelijk eens een goed verhaal tijdens je eindejaarstoespraak? Komt dat even goed uit! Ik geef je in dit blog 4 tips voor een goed verhaal tijdens je eindejaarstoespraak. Benieuwd naar meer? Lees hier mijn blog met tips voor het houden van een speech.

Voorbereiding

Voordat ik je 4 tips voor een goed verhaal tijdens je eindejaarstoespraak geef moet je je een aantal dingen realiseren:

  • Een goed verhaal tijdens je eindejaarstoespraak maken kost voorbereidingstijd. Je moet er dus wel tijd voor reserveren in je agenda. Ik kan je helpen om tijd te besparen, maar je bent er nou eenmaal tijd mee kwijt. Maak het daarom prioriteit!
  • Kill your darlings – Niet alles past uiteindelijk in je verhaal, dus wees daarop ingesteld. Richtlijn: beperk je tot een verhaal van ca 600 woorden = ca 6 minuten.

4 dimensies in je verhaal

Een goed verhaal houdt je luisteraars geboeid. Vaak denken mensen dat een goed verhaal komt door afwisseling van verschillende anekdotes, maar het komt juist ook door verschillende dimensies in je verhaal te verwerken. Ieder mens heeft andere denk en -luistervoorkeuren. Als je alle vier dimensies gebruikt heb je voor ieder wat wils in je verhaal zitten. Geheid dat je hiermee je luisteraars boeit! Op naar de 4 tips voor een goed verhaal tijdens je eindejaarstoespraak:

Tip 1: De feiten

Er zijn feiten van afgelopen jaar die terug moeten komen in je speech. Die feiten vertel je. Maak een keuze. Kies de 2 of 3 belangrijkste feitelijk behaalde doelen, mijlpalen of resultaten. Meer kunnen je luisteraars niet onthouden en dan komt er teveel nadruk op de cognitieve kant van je verhaal. Teveel feiten maakt een speech vaak saai.

Tip 2: Het fysieke

Idealiter laat je je toehoorders niet alleen luisteren, maar ook wat doen. Breng je ze letterlijk in beweging. Maar ik snap dat dat voor een korte eindejaarstoespraak een lastige is. Realiseer je dat collega’s die heel fysiek ingesteld zijn gauw afhaken als je verhaal (te) lang duurt en ze niet kunnen bewegen. Door hen in je achterhoofd te houden dwing je jezelf écht tot de kern te komen. Het fysieke gaat ook over je outfit; wat trek je aan? Welke boodschap wil je overbrengen, en welke kleding past daarbij? Informeel? Formeel? Kleur of niet? Je uitstraling is een belangrijk onderdeel van je verhaal dus denk erover na! Meer weten? Hier lees je meer over kledingadvies voor tijdens je eindejaarsspeech.

Tip 3: Jóuw emotie

Hier wordt het leuk! Want wat maakt een toespraak een goede toespraak? Wat mij betreft: als je er iets van jezelf in legt. Als je het persoonlijk maakt. Niet alleen bij feiten en uiterlijk vertoon blijft hangen. Hoe doe je dat? Door je emoties over iets te benoemen. Iets verdrietigs dat is gebeurd, waar je trots op bent, wat je blij maakte afgelopen jaar. Misschien was er wel iets waar je boos over bent geweest of teleurgesteld. Benoem dat. Hier gaan je medewerkers ‘aan’. Ze voelen dat je iets gaat zeggen dat er écht toe doet. Als jij alleen maar zegt hoe goed het allemaal ging en hoe blij je was, zal niemand je geloven. Het gaat nooit alleen maar goed. Teleurstellingen en lastige dingen horen daar ook bij. Door dit mee te nemen in je terugblik oogst je geheid veel lof. Doen!

Tip 4: Jóuw betekenis

Hier wordt het nóg leuker. Want dit helpt je echt aan een goed verhaal tijdens je eindejaarstoespraak. Hier ga je betekenis geven aan afgelopen jaar. Wat was dit voor jaar? Ok, het kan financieel een slecht jaar geweest zijn. Maar bekijk het in het grotere perspectief. Wie weet hebben jullie wel super samengewerkt en als team stappen gemaakt. Of weet je dat er echt veel veranderd is afgelopen jaar en zijn de resultaten goed maar ben je je bewust van de wissel die het interne gerommel heeft getrokken op je team. Dit is hét moment om ook dat te belichten. Soms is er een mooi beeld, symbool, thema of oneliner die je kan gebruiken om het jaar mee samen te vatten. Als je een voetbalminnend team hebt zou een parallel naar het Nederlands Elftal, waar nogal wat gerommel is geweest afgelopen jaren, maar wel altijd hard is blijven werken een goede aanvulling zijn op je speech. Iedereen snapt het en maakt je verhaal nét wat beeldender.

Hulp bij je eindejaarstoespraak

Vliegt het jou nu al aan? Denk je ‘help!’ bij de gedachte aan jouw toespraak? Ik kan je helpen. Écht. En ik hoop dat ik je mág helpen. Meer weten? Lees hier hoe ik te werk ga en neem meteen contact op! Als je liever wilt dat ik contact met jou opneem, laat dan hieronder een berichtje achter. Tot snel!