5 tips voor een goede uitvaartspeech
Speechen en hulp bij je speech

5 tips voor een goede uitvaartspeech

Wat is een goede uitvaartspeech? Hoe schrijf je die? Waar moet je beginnen? Ik geef je vijf suggesties voor een goede uitvaarttoespraak. Want waar moet zo’n verhaal aan voldoen? En wat is belangrijk als je een toespraak houdt? Veel mensen zien op tegen het houden van een speech. Helemaal als het een uitvaartspeech is. In dit blog geef ik je 5 tips voor een goede uitvaartspeech waar je zo mee aan de slag kan en die je helpen om een toespraak te maken die precies goed is. Want een goede speech is voor iedereen anders. Hij is af als hij is zoals jij wilt!

Speechtip 1: De lengte – schrijven is schrappen

Realiseer je om te beginnen dat een goede toespraak niet lang is. Ongeveer vijf minuten is de maximale lengte voor een uitvaartspeech (en eigenlijk altijd). De spanningsboog van je luisteraars is niet veel langer dan dat. Én, helemaal als je niet dagelijks groepen toespreekt dan is het gewoon moeilijk om een goed verhaal te houden. Beter kort en goed dan langdradig en saai. Besef je daarom voordat je gaat schrijven dat er vooral ook veel níet in je speech zit. Zoek naar je optie ‘woorden tellen’ want die ga je nodig hebben. Hou als richtlijn aan: Maak een verhaal van 500 woorden (als je voorleest lees je gemiddeld 100 woorden per minuut, zo zit je goed met je timing).

Speechtip 2: De inhoud – het voorwerk

Als ik een speech of verhaal maak begin ik altijd met brainstormen en mindmappen. Van veel naar weinig. Alles wat ik gehoord heb schrijf ik in kreten en losse zinnen op een vel A3 papier. Dan leg ik verbanden tussen de losse onderdelen. Schrijvend kan ook, ga er dan wel echt even voor zitten en schrijf op een papier wat er in je opkomt als je aan deze persoon denkt. Neem er de tijd voor. De dingen die aan de oppervlakte liggen komen het snelst, pas daarna gaat er een extra ‘luikje’ in je hoofd open en komt er ineens nóg meer. Dat werkt vooral als je er de tijd voor neemt.

Speechtip 3: De inhoud – ordenen

Na je mindmap of (geschreven) brainstorm ga je ordenen. Pik eruit wat écht belangrijk is. Er zijn vast een aantal dingen die opvallen. Waar je van moet lachen, die je terugbrengen naar een bepaald moment dat typisch is voor deze persoon.

Kill your darlings

Nu wordt het lastig: kill your darlings. Kies uit die mooie gebeurtenissen één thema, verhaal of anekdote. Bijvoorbeeld; je vriendin heeft haar hele leven veel gezorgd, was als een moeder voor jullie vriendinnengroep. Kies er een anekdote bij die dit onderstreept. Verdiep deze anekdote en leg uit waarom juist die gebeurtenis zo typisch is voor je vriendin. Neem je publiek mee in die anekdote. Kleur het verhaal in. Vertel! Hoe beeldender hoe beter.

Over de doden niets dan goeds?

Juist tijdens een uitvaart vind ik het belangrijk om ook de moeilijke dingen te benoemen. De minder leuke kant. Symboliek helpt mij daar vaak bij. Maar die mooie anekdote leent zich er ook heel goed voor. Het tegenovergestelde van een kwaliteit is een valkuil, in dit geval ging al het gezorg ten koste van je vriendins eigen welzijn. En soms waren jullie dat gezorg ook wel eens zat. Vonden jullie haar zelfs een beetje zorgelijk. Het is een beeld dat iedereen kent en herkent. En het lucht eigenlijk best wel op dat dat ook gezegd wordt. Want zo was het ook. En zo is er een eerlijk verhaal. Een leven ís niet alleen maar leuk. Dat mag best benoemd worden in de uitvaartspeech.

Speechtip 4: De inhoud – tweede lezer

Nu heb je een verhaal dat typisch is voor je vriendin. Dat verhaal ga je uitwerken op een manier die voor jou fijn is. Als je het uitgewerkt heb is het het belangrijk dat je een tweede lezer aanhaakt. In je eigen beleving is je tekst altijd beter of slechter dan in het echt. Door het ‘naar buiten te brengen’ gaat er iets bewegen. Het is een volgende stap naar een nog betere tekst. Voor mij een essentieel onderdeel in mijn werk. Helemaal als ik vastloop mega belangrijk. Nadat een collega heeft meegelezen kan ik ineens weer verder. Doen dus! Komt de kwaliteit van je tekst erg ten goede!

Speechhulp

Je zoekt dus iemand die kritisch op je kan zijn. Dat kan iemand van dichtbij zijn. Maar ik kan dit ook voor je doen (bel me!). Ik beloof je feedback waar je wat aan hebt.

Speechtip 5: De speech – oefenen

Mijn speech oefenen? Jazeker! Ik weet dat een groot deel van je succes hangt af van of je hebt geoefend. Dus dit is een onmisbaar onderdeel van mijn 5 tips voor een goede uitvaartspeech. Ook al denk je dat je het niet nodig hebt (dacht ik eerst ook), mis! Oefenen is essentieel. Waarom? Uitspreken gaat langzamer, komt vaak met meer gevoel. Om die emotie waar veel mensen zo bang voor zijn tijdens hun speech te tackelen dus ook belangrijk om het gewoon al een paar keer hardop uit te spreken. Dit is een mooi moment om te testen voor publiek (dus had je stiekem toch niemand gevraagd om mee te lezen, laat ze dan in elk geval meeluisteren. Voor publiek lezen is ook net een beetje meer). En tot slot; je kunt timen. Hoe lekker is het als je door te meten weet dat je inderdaad op ongeveer vijf minuten uitkomt? Ik weet uit ervaring: dat is heerlijk!

Bonus-speechtip 6: En dan, dé Speech!

Gewoon doen! Je kunt het. Met deze 5 tips voor een goede uitvaartspeech staat niks je meer in de weg. Je verhaal klopt, je hebt het laten meelezen, je hebt het geoefend. Het is showtime. You can do it! Toi, toi, toi!

Hulp nodig bij je uitvaartspeech?

Die tips zijn fijn, maar jij denkt: ja, en nu?

Ik help je graag en kan dat snel. Al vanaf 99 euro heb je een hele mooie uitvaartspeech binnen 24 uur. Hoef jij je niet meer druk te maken over de inhoud van je speech. Scheelt een hoop zorgen toch?

Stuur me een berichtje hieronder of bel me gewoon. Ik help je graag!