Een ritueel voor,  Manieren om te fieren,  Rituelen

De Goede Week voor Pasen

De week voor Pasen staat in het Christendom bekend als de goede week, ook wel de heilige week. Voor velen een week om te bezinnen. Wij deden vroeger vaak mee aan de vastenactie en ik zag dat dat nog steeds bestaat. Mooi initiatief! Gedurende de veertigdagentijd stonden we dan stil bij hoe goed wij het hadden en hoe het ook kan. Soms leverden we wat zakgeld in, deden klusjes. Dat geld ging aan het einde van de veertigdagentijd naar een goed doel. We ontzegden onszelf ook lekkere dingen als een toetje na het eten. Het lijkt heel klein, maar ik weet het nu nog, dus het heeft indruk op me gemaakt. Het leerde mij denk ik toch een stukje nederigheid en ik kreeg het besef dat het niet vanzelfsprekend was hoe wij leefden.

De veertigdagentijd is daarom voor mij nog steeds een prachtig gegeven. Ik neem mezelf bij deze voor om komende week wat lesjes nederigheid en bezinning in te bouwen. En met mijn kinderen stil te staan bij hoe goed we het hebben.

Mooie dingen om te doen tijdens de Goede Week en vragen om te stellen over verschillende thema’s uit de week.

Wat kan je doen met je gezin tijdens de Goede Week?

Palmzondag: Ik lees op de eerste dag van de Goede Week het verhaal van Palmpasen. En we praten na. Wat is gastvrijheid voor ons? Is iedereen welkom? Waarom wel of niet? Hoe gaan we om met onze gasten? Zijn we extra lief voor ze? Waarom doen we dat?

Symboliek: Jezus op een ezel ipv een paard. Hij wilde zich niet beter voelen dan anderen.

Maandag: Naastenliefde, wat is dat? Hoe help je anderen?

Wat kan je deze week doen voor iemand anders? Nodig iemand uit om te spelen die niet zo vaak een vriendje mee naar huis neemt.

Doe eens iets liefs, of zeg eens iets liefs tegen iemand. Kijk in de supermarkt eens om je heen, wie zie je daar? Begin eens met iemand aankijken in de rij en vriendelijk glimlachen. Soms is dat al genoeg om iemand even te zien. Juist nu we ons hele gezicht bedekt hebben is een glimlach met twinkelende ogen zoveel waard.

Dinsdag: Hoe belangrijk is bezit? Zijn er dingen waar je niet zonder kan? (Wat zou je meenemen als er brand uitbreekt?).

Wat is jouw dierbaarste bezit? Zijn er ook dingen die je wel weg kan geven? Zo ja: ga dat doen! Geef weg, zet het op marktplaats. Verkoop het! Dit is een mooi moment.

En het geld dat je verdient, kan je dat weggeven aan een goed doel? Welk doel dan? Mooie ook weer na maandag over naastenliefde.

Woensdag: Verraad (Judas verraad Jezus) – wat is verraad? (of klikken?) Waarom is dat wel of niet goed? Vanaf deze dag worden er geen klokken meer geluid tot aan Pasen.

Heb jij wel eens iemand verraden? Of iets gedaan wat niet zo aardig was? Kan je dat goedmaken? Zo ja, doe het!

Middenin de Goede week voor Pasen

Donderdag: Geven en ontvangen (thema Voetenwassing). De Paus wast altijd op deze donderdag de voeten van daklozen en gevangenen. Tijdens het voeten wassen stel je je per definitie nederig op. Je maakt jezelf ondergeschikt. Geef jij wel eens iets weg aan iemand anders?

Vraag jezelf eens af of praat erover met elkaar tijdens de Goede Week: Kan jij goed geven? En kan je ook ontvangen? Hoe zit dat met delen? Kunnen jullie goed delen?

TIP! Vanavond wordt the Passion uitgezonden. Al enkele jaren een ware kijkcijferhit, dit jaar vanuit Roermond. Ik kijk er ook graag naar, helemaal nadat ik een aantal jaren geleden bij ons om de hoek in Rotterdam aanwezig was. Het Passion virus greep me en heeft me niet meer losgelaten. Donderdag 1 april – 20.30u NPO 1. Thema dit jaar: #ikbenervoorjou

Goede vrijdag

De Goede Week is vooral ook een goede week omdat het voorafgaat aan het belangrijkste feest in de Christelijke kerk. Wat dus niet Kerst is, maar Pasen! Tijdens de Paasnachtdienst wordt het licht de kerk weer ingedragen. De nieuwe paaskaars wordt aangestoken. De paaskaars is een kaars die aangestoken wordt bij alle belangrijke vieringen in de kerk. Huwelijk, doop en ook bij uitvaarten. Elk jaar is er een nieuwe kaars.

Toen ik ooit als puber met een vriendin mee was naar een (indrukwekkend lange) paasnachtdienst heb ik het binnendragen van dat licht meegemaakt. Ik ben het nooit vergeten. De symboliek van het binnendragen van dat licht neem ik mee in mijn Paasviering.

Vrijdag: We lezen het verhaal van de kruisiging van Jezus en praten erover.

Jezus ondergaat zijn straf lijdzaam. Hij weet dat hij het niet kan veranderen en ondergaat het. Hoe oneerlijk het misschien ook is.

Mooi gesprek om te voeren: Hoe straffen wij thuis? Zijn wij altijd eerlijk? Hoe gaat dat op school?

Stille zaterdag

Stille zaterdag: Het is de dag na de kruisiging van Jezus. Er valt een grote stilte.

In de kerken is er stil. Vandaag luiden er geen klokken.

Hoe kunnen wij thuis stilstaan bij stille zaterdag? Hoe zorgen wij voor stilte in huis?

Laten we vandaag dingen die we anders wel zouden doen? (vb: schermtijd). Kunnen we een dag zonder? Mooie challenge om te doen. Door te zorgen voor stilte creer je rust. Ruimte om na te denken. Weinig afleiding.

Wat weer zorgt voor meer verbinding.

Pasen vieren in Coronatijd

Meer inspiratie nodig? Ik schreef een blog over Pasen vieren in Coronatijd. Ook mooi om met je gezin bij stil te staan. Ik gebruikte dit blog van Mamaliefde met nog veel meer tips als basis voor mijn blog.

Blogserie inclusief thuisritueel

Rondom Pasen maakte ik een driedelige blogserie. Ik begon met de Goede Week, daarop volgde ‘Pasen vieren in Coronatijd’ en het sluitstuk is ‘Een Paasritueel voor Thuis’. Dat is een kant en klaar doe-het-zelf-ritueel dat je thuis kan doen.

Heel veel fierplezier!

Hanke Amels handgeschreven