Rituelen

Het verhaal achter de doodgewone dertigers podcast

Het idee voor de Doodgewone Dertigers Podcast ontstond toen ik een tijdje geleden samen met Karen Admiraal van Buitengewoon Afscheid een informatieavond organiseerde om mensen kennis te laten maken met uitvaarten. Hoe het werkt, en wat er mogelijk is. De opkomst die avond was klein. Het weer was slecht. Daar hadden we de schuld aan kunnen geven. Maar ik realiseerde me: mensen vinden het gewoon ook niet leuk (lees: doodeng) om zich te oriënteren op hun uitvaart. Als ze er niet mee geconfronteerd worden schuiven ze het liever voor zich uit. Gaan (zolang ze nog gezond zijn) in elk geval niet op hun vrije woensdagavond voor de lol kisten kijken en verhalen horen over de dood.

Hoe gaat het eraan toe in de uitvaartwereld?

Maar het contrast is groot, want op feestjes krijg ik juist altijd heel veel vragen. Dus daar zit iets. Iedereen is nieuwsgierig. Willen mensen weten hoe het eraan toe gaat. Wat ik meemaak. Hoe het allemaal werkt. Natuurlijk vertel ik ze met liefde wat ze wel en vooral niet moeten doen (als je het mij vraagt…). Ik wil graag laten zien dat er niet alleen oude mannen in zwarte pakken werken in de uitvaartwereld (is echt al láng niet meer zo!). En een kijkje achter de schermen geven, zonder dat je de deur uit hoeft naar een informatieavond. Dit is privé. Dit wil je alleen doen.

Oriënteren op de dood is zó belangrijk, maar hoe kan het ook leuk worden?

In mijn werk zie ik hoe belangrijk het is dat je je wél oriënteert. Dat maakt die gekke uitvaartweek een stuk relaxter en minder intens. Dus de vraag ontstond: hoe kan ik mensen helpen zich te oriënteren vanachter de computer? En dan ook nog op een leuke manier. Hoe bied ik mensen iets meer dan alleen een website en filmpjes die je daar kan kijken? Al gauw kwam het idee van de podcast.

En daar is ie: de Doodgewone Dertigers Podcast!

Fier het Leven Doodgewone Dertigers Podcast

Op mijn zolder (dat is beter voor de akoestiek ;-)) interview ik dertigers die werken in de uitvaartwereld. Mensen die vanwege hun leeftijd in principe nog lang niet doodgaan. Maar er wel dagelijks mee bezig zijn. Waarom doe je dat? Wat drijft ze? Ze hebben allemaal een prachtig verhaal. Ik bevraag ze over dat verhaal. Dan kan jij ze een beetje beter leren kennen. Je nieuwsgierigheid vanachter je computer, vanuit de auto, of waar je de podcast dan ook luistert. In de hoop dat het jou helpt om de juiste keuzes te maken op het moment dat je met die onvermijdelijke dood te maken krijgt.

Laat een review achter; dat helpt!

Mijn ambitie is om dit uiteindelijk een wereldberoemde podcast te maken die veel beluisterd wordt. Bekende en onbekende gasten die in de rij staan om te gast te zijn (je weet toch; dream big!). Daarvoor heb ik jullie hulp wel nodig! Om beter gevonden te worden zijn reviews onmisbaar. Vond je het een fijne podcast? Wil je dan een mooie review schrijven? Dat kan op het platform waar je de podcast luisterde.

Dankjewel en veel luisterplezier!

Groet,

Hanke Amels handgeschreven