afscheid nemen in tijd van Corona
Een ritueel voor,  Rituelen

Een afscheidsritueel in tijden van Corona

Afscheidnemen in tijden van Corona

Afscheidnemen in tijden van Corona is heftig. Heel heftig. Langzaam begint het door te dringen; en om ons heen horen we steeds meer mensen die het meemaken. Veel van wat we gewend zijn kan niet meer. Niet iedereen die je erbij wilt hebben kan erbij zijn. Je mag geen hand geven om te condoleren of een arm om iemand heenslaan. En een knuffel geven is al helemaal uit den boze. Wat er nog wel kan? Ik schreef een blog voor Decidee en Holistik.nl met tips over mooie rituelen in Coronatijd.

Geef je over aan de situatie

Voor sommige dingen komen prachtige alternatieven in de plaats. Zo vind ik condoleren met een hand op je hart misschien nog wel mooier (en echter) dan een hand geven. Helemaal bij een condoleancerij wordt de hand en ‘gecondoleerd’ elke keer meer standaard. Bij deze manier van condoleren maak je met iedere persoon écht contact. Maar dat terzijde.

We denken na over dingen die nog wél kunnen bij een afscheidsritueel in tijden van Corona. Want je moet je neerleggen bij de situatie zoals hij nu is. Het is zoals het is.

Maak een mooi afscheidsritueel

Daarom is een mooi afscheidsritueel nu belangrijker dan ooit. Het moet kloppen. Je moet iets afsluiten nu, want je weet niet wanneer je weer met al je geliefden, kennissen en familie samen kan zijn om het leven van jouw geliefde te vieren. Misschien ben je wel heel boos. Heel erg verdrietig. Om het verlies, maar ook om de situatie. Dat het niet kan zoals jij bedacht had. Die emoties vinden in een ritueel dat ik zou maken helemaal hun plek.

Ontroerende ideeën voor rituelen

En zo zijn er diverse prachtig ideeën die ik voorbij hoor en zie komen. Een erehaag van gasten die niet bij de afscheidsceremonie mogen zijn nu is al bijna niet meer weg te denken. Een bloem op elke stoel van gasten die er graag bij hadden willen zijn. Om zo visueel te maken wie er allemaal voor je hadden willen zijn. Ik blijf het zeggen, het is zó belangrijk dat je het afscheidsritueel nu goed doet. Je moet iets afsluiten.

Prem Radhakishun – Een goed afscheid is zó belangrijk

Prem Radhakishun sprak over het overlijden van zijn oom Eddie in De Wereld Draait Door. Dat hij nooit echt wist hoe belangrijk dat was. Totdat hij het zelf meemaakte. Zijn oom overleed vlak voor de Coronacrisis. En daar is hij nu heel dankbaar voor. Hij weet nu hoe belangrijk het is als een afscheid goed is. Hij vraagt zich in die uitzending hardop af of er ook mensen zijn die daar verstand van hebben; een afscheidsritueel in tijden van Corona? Die je kunnen helpen bij het maken van zo’n mooi afscheid. Omdat mooie afscheidsrituelen zo belangrijk zijn. Het antwoord is, ja die zijn er! En hier ben ik!

Vraag een Ritueelbegeleider voor een afscheidsritueel in tijden van Corona

Degene die je kan helpen is de ritueelbegeleider. Iemand die (afscheids)rituelen begeleid. Ik ben er zo eentje. Het is mijn vak om jou – technisch gesproken – te helpen van de ene fase naar de andere. De overledene is nog bij jou thuis (of waar diegene opgebaard wordt), in fysieke vorm. Het overlijdensritueel is dan al geweest. Hoe lang, kort, heftig of vredig dat ook was. Het overlijden is een feit. Ik help je het afscheidsritueel in te richten. We gaan samen jouw geliefde overbrengen naar zijn of haar laatste rustplaats. Hoe we dat doen? Dat bepalen we zelf. Helemaal zelf. En we maken het zo mooi en persoonlijk mogelijk. Met als leidraad het leven, de hobby’s, de (on)wijsheden, passies en alles wat bij jouw geliefde paste. Daar maken we samen een ritueel bij. We gaan een ritueel dóen. Want dat helpt.

Waar moet je aan denken?

Het begint ermee dat jullie je realiseren dat dit een belangrijk moment is. Dat het momentum nú is om iets moois te doen. En jullie willen graag de rust en ruimte die er nu is benutten om het afscheid heel mooi en persoonlijk te maken. Je wilt een laatste eer bewijzen en bijvoorbeeld alle gasten met elkaar verbinden zonder dat ze tegelijk afscheid kunnen nemen. Hoe mooi is het dan als het ritueel ook echt iets zegt over degene die is overleden?

Uitvaartondernemer én Ritueelbegeleider een gouden combinatie

De uitvaartondernemer ondersteunt je zoveel mogelijk bij de logistieke zaken. Dat gaat veelal per telefoon en/of Skype. Dat is heel erg wennen en voelt misschien wel erg leeg. Je wilt iets dóen en kan wel wat creativiteit gebruiken om mee te denken over een hele persoonlijke uitvaart. Misschien voel je dat er méér met het afscheid te doen is dan er nu bovenkomt. Voelt het nog niet af. Laat mij je helpen.

Afscheidsritueel in tijden van Corona – Ritueel op maat.

Ik gun je een mooi afscheidsritueel in tijden van Corona, júist nu. En daarom help ik je graag. Er zijn verschillende manieren waarop ik je kan helpen. Dichtbij en op afstand. Uitgebreid en kort en bondig. Alles afgestemd op jouw behoeften en budget.

Als je alleen hulp nodig hebt bij de speeches of juist bij het inrichten van de ceremonie, wil je dat ik de uitvaartceremonie kom maken en leiden of kan je dat ook wel zelf. Alles is goed.

Wil je meer weten over wat ik aanbied en de tarieven die daar bijhoren? Kijk dan hier.

Ik heb er verstand van

Laat me je helpen. Ik ben er voor je. Natuurlijk kan je veel zelf. Maar soms is het ook gewoon lekker om je te laten helpen. Omdat je het maar één keer goed kan doen, en jij voelt dat dat nu is.

Ben je benieuwd naar wat ik doe bij uitvaarten? Snap ik. Op mijn reviewpagina vind je verhalen van klanten. Misschien helpt dat.

Voor nu, vooral veel sterkte met alles wat er op je afkomt.

Hanke Amels handgeschreven