Een echt bijzondere babyshower 4 tips
Een ritueel voor,  Rituelen

4 Tips voor een écht bijzondere babyshower

Spreekt het concept van een babyshower je wel aan maar heb je écht geen zin in die flauwe spelletjes – luiers ruiken, babyhapjes proeven en buikomvang meten? Lees dan even verder. Ik geef je 4 tips voor een écht bijzondere babyshower.

Tip 1: de verrassing!

Het begint met de verrassing. Je regelt buiten medeweten van je vriendin dat al haar vriendinnen op moment x op plek y zijn, je lokt haar daarheen en tadaaaa, jullie verrassen haar met jullie aanwezigheid!

Verrassing als goed begin van een écht bijzondere babyshower

Het lijkt banaal. Zo’n verrassing. Maar vergeet niet; hoe vaak heb je nou zoveel vriendinnen bij elkaar? (Ik kan die keren op één hand tellen). Ze regelen iets buiten jou om, stemmen met elkaar af, leren elkaar ook beter kennen (deze vind ik héél leuk!), steken er tijd, moeite en liefde in om voor jou een bijzondere babyshower te regelen. Dus echt, een verrassing regelen voor iemand is hartstikke bijzonder! Die verrassing is het begin van een écht bijzondere babyshower.

Tip 2: een wensenboekje

Meestal plan je een babyshower richting het einde van de zwangerschap, dus het zwaarste deel moet nog komen. Je wordt het zat, je hebt geen zin meer, je bent moe. Hoe heerlijk is het dan als je van je vriendinnen een lief (wensen)boekje hebt dat je kan doorlezen vanuit je bed? Zo’n blijvende herinnering maakt dit een écht bijzondere babyshower.

Wat zet je in een wensenboekje?

Vaak bevatten de boekjes vragen als: wanneer wordt de baby geboren? Hoe zwaar? Hoe gaat ie heten? Maar wat nou als je die vragen een beetje aanpast en ze een laagje dieper laat gaan? Vraagt iets meer, krijg je ook iets meer. En, wordt het een écht bijzondere babyshower!

Voorbeeldvragen

Wat voor mama denk je dat ik zal zijn?
Wat wens je mij toe als mama?
Wat kan jij voor mij betekenen als ik mama ben?
Hoe zie jij jouw eigen rol in mijn leven als de baby er straks is?
Hoe zie jij jouw rol in het leven van de baby?
Welke tip kreeg jij van je moeder of oma die je graag aan mij wilt doorgeven?

Tip 3: gooi alles in de prullenbak wat jij denkt of dacht over babyshowers

Toen ik laatst ergens vertelde dat ik een babyshower had gehad tijdens mijn eerste zwangerschap gingen de neuzen al omhoog. ‘Oh, dat hoeven mijn vriendinnen écht niet te organiseren voor mij?’, ‘Dat Amerikaanse gedoe, jakkes’. En er zijn ook vrouwen die het niet willen ‘jinxen’ en dus geen feestje willen vieren voordat de baby er is.

Op zo’n moment voel ik me totaal miskend. Al die dingen vind ik ook. Ok, behalve dan die verrassing. Dat liefst zo veel en zo vaak mogelijk ;-).

To shower with love voor een écht bijzondere babyshower

Voor mij was mijn babyshower een moment om me te wentelen in de liefde van mijn vriendinnen. Ik voelde me ‘geshowerd with love’. Omringd door liefde. Gesteund door de belangrijkste vrouwen in mijn leven. Op weg naar die monsterklus (wat bij mij ook echt zo bleek te zijn, little did I know then ;-)). Ik kreeg er écht zelfvertrouwen van. In mijn geval; na een hele zware zwangerschap had ik het gewoon even nodig. Ik voelde me zo goed daarna. Alsof ik de wereld aankon. En nog steeds ben ik mijn zus en mijn vriendinnen dankbaar dat ze dit voor mij geregeld hebben. Niks geen suffe spelletjes, gewoon een lekkere lunch, een heerlijke verrassing en een heel fijn samenzijn.

Geef het beestje een naam!

Kan je het toch niet loslaten? Noem het anders! Verrassingslunch, vriendinnenfeestje, pre-bevallings-borrel. Alles is goed. Geef het beestje een naam. Het maakt echt niet uit welke. Het gaat om de inhoud. Ik was gewoon heel blij met mijn écht bijzondere babyshower!

Tip 4: de kraammand

Als je tóch bezig bent. Regel meteen een kraammand. Kraammand? Wat is dat? Een mand met cadeautjes (kleinigheidjes, grotigheidjes, wat jij wilt, alles is goed!) voor tijdens de kraamweek.

De kraamweek is k*t, de kraamweek is kl*te!

Pardon my french. Bij mij was het zo. Zeker die eerste week, bij mijn eerste baby. Mijn moeder had toen een kraammand gemaakt en werkelijk; die cadeautjes waren elke dag een lichtpuntje in de dag. Was er weer een dag voorbij.

Toen we bezig waren met het organiseren van de babyshower van mijn goede vriendin Ymkje – zwanger van een drieling – regelden we ook meteen de kraammand. Iedereen was er nou toch! Dus stiekem vulden we die ochtend in haar trapkast een mand met cadeautjes, allemaal voorzien van lieve briefjes zodat ze wist van wie het cadeau kwam. Een paar weken later was ik in het ziekenhuis bij haar en kon ik de mand geven. Zag ik daar toen stiekem een traantje?

Bonustip: Sta ook even stil bij de nog-niet-moeders of wens-moeders

Mijn babyshower was voor mij ook een momentje van: ‘nu ben ik het, nu sta ik hier, nu word ik gewoon moeder, het is echt’. En meteen was het ook een momentje van: ‘En er zijn dus heel veel vrouwen die dit nooit mee gaan maken, of voor wie een babyshower veel te pijnlijk is. Misschien is dat wel de reden dat ze er nu niet bij is’.

Realiseer je daarom als je een babyshower organiseert dat er ook afzeggingen komen. Soms met vage smoezen, soms krijg je helemaal geen reactie. Heb daar geen oordeel over. Realiseer je hoe pijnlijk een babyshower ook kan zijn; een hoogzwangere vrouw ‘in your face’. Dan moet je wel stevig in je schoenen staan als je net door een zwaar vertiliteitstraject gaat. Dit zijn ook de vrouwen die kraamvisite straks misschien wel heel zwaar vinden.

Proosten op alle moeders voor een écht bijzondere babyshower

Toen ik voor het eerst zwanger was waren veel van mijn vriendinnen nog geen moeder en waren dat ook nog even niet van plan te worden. Ik had het wel aangedurfd om een proost uit te brengen (als ik dat bedacht had). ‘Op alle moeders, op alle toekomstige moeders, en op alle moeders die heel graag moeder willen worden maar bij wie dat nog niet is gelukt. Ik zie jullie, en proost op jullie allemaal’.

Een arm om haar heen, een blik van verstandhouding

Is dat niks voor jou? Een arm om haar heen of blik van verstandhouding kan ook genoeg zijn. Sta je dichtbij genoeg en het onderwerp ‘hangt nog’? Vraag er dan heel open naar op een moment dat het passend is (en wellicht is dat níet tijdens de babyshower): ‘Is voor jullie kinderen krijgen ook een thema?’. De manier waarop je het vraagt zal het antwoord bepalen.

Het beestje bij de naam noemen helpt!

Vrouwen voor wie het niet vanzelfsprekend is of niet (meteen) lukt om kinderen te krijgen voelen zich vaak doodgezwegen. Er gewoon een gesprek over voeren kan voor hen zó fijn zijn (en ik heb dit van een ervaringsdeskundige). Voor jezelf ook trouwens. Dan ontstaat er namelijk – en daar ben ik weer! – verbinding. Amen.

En nu douchen! 😉

Veel plezier met het organiseren van die écht bijzondere babyshower. Laat je me weten hoe het geweest is?