Een ritueel voor,  Manieren om te fieren,  Rituelen

Een Paasritueel voor thuis

Hoe vier je Pasen in Coronatijd? Met een Paasritueel voor thuis! De week voor Pasen is Stille week, of goede week. Een week waarin bezinning en stilte centraal staan. Met een Paasritueel voor thuis, als aanvulling op het Paasontbijt en paaseieren zoeken maak ik Pasen dit jaar echt speciaal. Ben je benieuwd? Lees dan vooral verder en laat je inspireren door een Paasritueel voor thuis.

Iets bijzonders

Iets bijzonders maakt altijd onderdeel uit van mijn ritueel. Ik ga er in dit geval vanuit dat het eten en de aankleding wel geregeld is. Daar kan je iets speciaals van maken. Maar dat is niet wat ik bedoel. Met iets bijzonders bedoel ik: iets dat mensen niet verwachten. Je wilt je familie en geliefden raken. Dat lukt het beste als je iets doet waar je over hebt nagedacht, een kleine verrassing, iets onverwachts. Als je ‘een momentje’ maakt. Iets bijzonders dus.

Iets doen

In mijn rituelen mag je meestal wat doen. Niet alleen passief luisteren. Maar iets doen. Dat hoeft niet ingewikkeld: nadenken, schrijven, lopen, bewegen is iet doen. Als je maar betrokken wordt. Zet mensen aan het werk. Ik ga dit jaar iets opsturen naar de mensen met wie ik Pasen vier. Zodat we straks tegelijk het zelfde kunnen doen. Op afstand, maar toch samen.

Thema

Ik zag dat het thema van The Passion dit jaar #ikbenervoorje is. Voor mij maakt The Passion kijken toch wel deel uit van wat ik fijn en belangrijk vind met Pasen (het is een onderdeel van ons Paasritueel) Ik vind dat een heel mooi thema en ik wil daar in dit Paasritueel dan ook graag bij aanhaken. Ik ben er voor je.

Iets betekenen

Een ritueel geeft voor mij betekenis. Ik wil mensen raken met een ritueel. Ik wil een emotie oproepen, je mag iets doen, en ik wil dat je wat leert (wat is Pasen ook alweer?). Daarnaast wil ik betekenis geven aan deze Pasen. Dat mijn familie voor altijd de Pasen van 2021 onthoudt. Omdat we toen iets bijzonders deden. Door er een thema aan te hangen weet ik dat ze hem makkelijker kunnen onthouden en hij beter bijblijft. Het maakt de belevenis compleet!

Op naar het Paasritueel voor thuis!

Nu ik het thema voor deze Pasen heb en de onderdelen duidelijk zijn ga ik aan de slag met het daadwerkelijke ritueel. Het zit in de basis heel logisch in elkaar. Met een opening, een midden en een afsluiting.

Opening van een Paasritueel

Tekst om voor te lezen (aan te passen naar eigen inzicht/situatie):

‘Afgelopen week hebben wij in ons gezin stilgestaan bij de thema’s die horen bij Pasen. We hebben het gehad over naastenliefde, over geven en ontvangen. Gastvrijheid – wat is dat dan? En hoe je anderen kunt helpen.

We hebben het verhaal van de kruisiging van Jezus gelezen en erover gepraat. ‘Juf gelooft dat Jezus is gestorven voor de mensen’. En wat geloof jij dan? Prachtige gesprekken voerden we.

Donderdagavond keken we naar de Passion en luisterden naar de verhalen over #ikbenervoorje.

Het bracht mij een belangrijk inzicht. We hebben het zo goed samen. Jullie, wij, met elkaar. Hoewel we op afstand zijn met elkaar voel ik ook zo hoe goed ik het heb en hoe blij ik met jullie ben. Oók op afstand. Men, ik mis jullie. Ik wil zo graag weer knuffelen. Kan niet wachten tot die spuit erin gaat en dat dat straks weer mag. Dat we niet meer hoeven te yoga’en door de keuken als we bij elkaar zijn. Maar ik weet ook: wij redden ons wel. Wij komen hier wel doorheen.

Je herkent het vast. Er zijn mensen om je heen die het veel zwaarder hebben. Voor wie elke dag een strijd is. Die moeite hebben om (financieel) het hoofd boven water te houden. Vandaag wil ik graag bij hen stilstaan en hen laten weten: Ik ben er voor je’.

Midden – iets doen

Maak de envelop maar open, en kijk wat erin zit.

INHOUD ENVELOP:
In de week van Pasen heb ik naar mijn familie een pakketje opgestuurd met kaarten die al voorzien zijn van postzegels. Alleen het adres moet er nog op. Op de envelop staat: pas openmaken op eerste Paasdag!

Inhoud envelop: per adres een aantal kaartjes + postzegels om te versturen aan iemand die je een hart onder de riem wilt steken. Elk adres krijgt hetzelfde aantal kaartjes als personen dat aanwezig is op dat adres.

Neem een persoon in gedachten die je wilt laten weten: #ikbenervoorje
En schrijf hem of haar een kaart.

Zet er een lieve boodschap op. Een hart onder de riem. Zeg iets liefs. Laat weten dat je aan diegene denkt. En als je het voelt, schrijf het erbij: ik ben er voor je.

NB: is het je niet gelukt om iets op te sturen. Neem dan een moment om zelf iets te maken (met een A4tje, stiften en /of een pen) kom je al een heel eind. Of om in de eigen kaartjesvoorraad te duiken. Het gaat om de inhoud! Als iedereen iets heeft om op te schrijven kan je alsnog van start.

Afsluiting

Het is mooi om ter afsluiting met elkaar te delen wie je een kaart gaat schrijven. Misschien wel te vertellen wat je hebt opgeschreven.

Of: om de personen aan de andere kant van het scherm te vertellen dat je er voor hén bent.

Bijv: Mama, ik ben er voor jou als…
Zus, ik ben er voor jou als….

Mooi moment gegarandeerd.

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn

Zo zie je, een Paasritueel voor thuis hoeft niet ingewikkeld te zijn! Met een paar kleine dingen maak je er in max een kwartier echt iets bijzonders van. Een onvergetelijk moment. Je wordt weer even geraakt. Voelt dat je leeft en zegt weer even waar het op staat. Je spreekt uit naar de mensen om je heen dat je om ze geeft.

En hoe vaak doe je dat nou?

Het is best spannend

Ik weet nu ik dit heb geschreven: ik kan (en wil!) niet meer terug. Morgen zorg ik ervoor dat de pakketjes op de post gaan. Zo houd ik mezelf er ook aan (mijn familie weet nu dat ik dit ga doen dus nu kan ik helemaal niet meer terug ;-)). En dat wil ik ook niet. Maar het moment pakken en ‘iets doen’ is gewoon vaan wel best spannend. Ik moedig je aan: ga het doen. Iedereen zal je dankbaar zijn! (uiteindelijk willen we allemaal graag geraakt worden).

Ik wens je een heel fijn Paasritueel voor thuis!

Zoals mijn schoonmoeder altijd zegt: Zalig Pasen!