Een ritueel voor de eerste verjaardag van je kind
Rituelen

Een ritueel voor de eerste verjaardag van je kind

Een ritueel voor de eerste verjaardag van je kind? Is dat nodig? Ja! Vind ik wel. Dat eerste jaar, helemaal bij je eerste kind, is een heel bijzonder jaar dat wordt afgesloten met die eerste verjaardag (die je vooral als ouders méga belangrijk vindt ;-)). Wij vonden het heel mooi om dat eerste jaar, waarin je alles voor het eerst hebt gedaan, waar in elke dag nieuw was, af te sluiten met een bijzondere eerste verjaardag. Dus wij maakten een ritueel voor die eerste verjaardag.

Cake Smash Fotoshoot kán ook

Natuurlijk, een cake smash fotoshoot kan leuk zijn. ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’. Heeft je kleintje later iets om terug te kijken (krijgt ie er nog íets van mee). Maar als je écht iets bijzonders wilt maken van die eerste verjaardag dan kan je ook denken aan een ritueel voor de eerste verjaardag van je kind.

Het geboortefeest was geboren

Dat deden wij namelijk. We noemden het geboortefeest. Maar ik hoor ook wel eens geboorteviering voorbijkomen. En nu zou ik het misschien wel verjaardagsfiering noemen. Geef het beestje een naam. Laten we het nu houden op geboortefeest.

Waarom zou je dit doen?

Bij een bijzondere verjaardag mag je stilstaan. Het leven raast door. Dat eerste jaar vliegt voorbij. Een jaar geleden zat de baby nog in je buik, en nu is er een heel mensje. Het is een bijzonder gegeven om bij stil te staan. Je komt misschien weer een beetje boven water na een heftig eerste jaar (of niet; als je een bofkont bent), hebt het idee dat dingen lekker gaan lopen. Misschien denk je voorzichtig aan een volgende zwangerschap. Hoe mooi is het dan om dit eerste jaar even bewust af te sluiten met de mensen die voor jou belangrijk zijn?

Sta stil bij dat wat telt

Wij vonden het belangrijk om hierbij stil te staan en wij kozen voor ‘niet christelijk dopen’. Zoals ik het vaak uitleg. Het idee van dopen hebben we vertaald naar een vorm buiten de kerk. Bij dopen draag je je kind op aan de gemeenschap, de gemeente van de kerk. Vraag je om extra naar jouw kind om te kijken. Dat vinden wij een heel mooi onderdeel van christelijk dopen. Omdat wij niet van de kerk zijn maakten wij onze eigen niet-christelijk dopen variant.

Wij deden maakten samen met Gemma van Baasbank een hele ceremonie. Waarvoor we alleen de naaste familie hadden uitgenodigd (toch ook gauw een man of twintig incl kinderen). Het moest lief en fijn zijn. Met een lach en een traan. En dat is gelukt! Wij vonden het heerlijk om ons te laten begeleiden door Gemma, zodat we zelf op het moment echt konden genieten en nergens meer overna hoefden te denken. Meer over de inhoud van het ritueel en onze motivatie om met Gemma te werken kan je luisteren in de podcast over het geboortefeest. Die luister je hieronder.

Fier het leven podcast over het geboortefeest:

Voor meer podcastst over bijzondere rituelen kijk je hier: www.fierhetleven.nl/podcast

Waarom wíl je dit doen?

Je wilt dit als je zoekt naar een manier om de eerste verjaardag van je kind bijzonder te maken.
Je wilt dit als je taart, slingers en cadeautjes leuk maar niet genoeg vindt.
Je wilt dit als je graag met de liefste mensen om je heen stil wilt staan bij de geboorte en het eerste levensjaar van je kind.
Je wilt dit, als je je realiseert dat de geboorte van een kind niet vanzelfsprekend is.
Je wilt dit omdat je zó, zó dankbaar bent dat je alweer een jaar ouders bent van het liefste en mooiste kind op deze wereld.
Je wilt dit als je zoekt naar diepgang in het leven, zoekt naar verbinding met de mensen om jou heen.
Je wel houdt van mooie rituelen en geniet van symboliek.
Omdat je deze verjaardag onvergetelijk wilt maken, en dan écht. Niet alleen voor jullie, maar voor iedereen die bij deze magische verjaardag mag zijn.

Fier het Leven!

Je wilt een ritueel voor de eerste verjaardag van je kind als je het belangrijk vindt om het leven te fieren, omdat je fier, trots, fier, bent op het leven dat er is.

Geniet van jullie fiering! Ik hoor graag hoe het was. En denk graag met je mee als je dat fijn vindt.

Liefs

Hanke Amels handgeschreven