Ritueel voor zwangere vrouwen
Rituelen

Een ritueel voor vrouwen die terugkomen van zwangerschapsverlof

Twee jaar geleden keerde ik na bijna zeven maanden terug van zwangerschaps- en bevallingsverlof. Ik ging in de luwte van de zomer weer aan het werk. Mijn dochter was toen ruim vijf maanden. De ergste nachten hadden we gehad, er was enigszins een ritme. En ik had bewust het moment gekozen om weer te beginnen.

Na 10 weken weer aan het werk

Bij mijn oudste was dat anders. Toen ging ik na 10 weken weer aan het werk. Ik had een zware zwangerschap, een bevalling met keizersnede en een pittige kraamtijd met twee borstontstekingen. Ik had die zes weken herstel écht nodig. En toch, tien weken na die zware buikoperatie ging ik gewoon weer aan het werk.

Pas toen mijn collega een aantal maanden later terug kwam van verlof en haar kleine baby’tje wegbracht naar de opvang dacht ik; what the f*ck heb ik gedaan? Mijn mannetje was toen nog zo klein. En hij ging al maanden naar de oppas. En, ik had een zware buikoperatie gehad (laten we elkaar geen mietje noemen, dat is een keizersnede gewoon!).

12 maanden thuisblijven na je baby? Haha!

In mijn zwangerschap las ik alle ‘Veilig’ boeken van Beatrijs Smulders. Die pleitte voor minstens zes maar liever 12 maanden thuisblijven na je bevalling. Haha! Die is gek! Dacht ik toen nog… Ik zou gewoon doorwerken tot 36 weken. En zo snel mogelijk weer aan het werk gaan hoor! Achteraf was het voor mij een zegen dat ik verplicht moest stoppen met 34 weken. Dat vacuüm (zo voelde het) van toen zie ik als een hele fijne periode uit mijn leven. Nog één keer de rust, tijd voor mezelf, voordat de baby komt.

Toen ik ruim twee jaar later opnieuw zwanger was en met verlof ging deed ik het dus anders. Maar ik realiseer me dat je vooral bij je eerste echt geen idee hebt. Je doet maar wat. En je denkt dat je de enige bent. En dat het normaal is dat je je niet fijn voelt, ongelukkig of onzeker.

Een ritueel voor nieuwe moeders

Daarom pleit ik voor een ritueel voor nieuwe moeders. Waarbij je op je werk welkom wordt geheten door de moeders die er al zijn. Dat die moeders een beetje extra op je passen dat eerste jaar. Dat je voelt dat het ok dat je soms uitgeput van spooknachten (in mijn geval vooral spuugnachten) op je werk verschijnt. ‘Ik kom hier voor mijn rust’ was de gevleugelde uitspraak op mijn werk. Ik was in mijn werk omringd met mama’s die tegelijk met mij kindjes kregen. Dat heeft me écht door het heftige eerste jaar heen geholpen.

En dit gun ik iedereen. Dus, in plaats van dat je pas achteraf van iedereen hoort dat het zo zwaar is dat eerste jaar. Laten we nieuwe moeders na afloop van het verlof al omringen met een beetje mede-moederliefde. Dat scheelt een hoop ellende dat jaar (en dat lijkt me dan weer heel interessant voor werkgevers).

Mom.inc

Lotte Bode en Sanne Nout van Mom.inc hebben een prachtig bedrijf samen. Zij maken zich hard voor betere zorg voor vrouwen die terugkomen van zwangerschapsverlof. Omdat het een risicogroep is. Je bent heel kwetsbaar dan. Goede zorg van je werkgever kan veel ellende voorkomen. Dus neem eens een kijkje bij ze!