Thanksgiving diner ritueel Fier het Leven
Een ritueel voor,  Rituelen,  Speechen en hulp bij je speech

Een Thanksgiving Diner als ritueel om een periode van ziekte af te sluiten

Een Thanksgiving diner om je geliefden te bedanken. Een Dankjewel Diner dus. Omdat er veel is waar je dankbaar voor bent. Jij voelt dat dit hét moment is om dat te uiten. Zo interviewde ik voor mijn Podcast Myrthe. Die een heel groot deel van haar leven ziek is geweest en begin 2018 eindelijk wist wat ze had: endometriose. Later dat jaar besloot ze dat ze klaar was met therapie. Ze voelde dat ze het nu wel alleen kon. Om dat te vieren besloot ze een bijzonder diner te organiseren. Een Thanksgiving Diner.

Thanksgivingday

Thanksgiving, of thanksgivingday is afkomstig uit de VS waar ze op de vierde donderdag in november dankbaar zijn voor de oogst en alle andere goede dingen. Eten speelt een grote rol en er staat traditioneel gezien kalkoen (turkey) op het menu. De laatste jaren zie en hoor je steeds vaker dat deze gewoonte overwaait naar ons land. En ook Myrthe werd hierdoor op een idee gebracht.

Even stilstaan bij wat telt

Tijdens dit Dankjewel Diner op een bjizondere locatie in Utrecht, had ze zelf gekookt (drie dagen in de keuken gestaan) en sprak ze iedereen persoonlijk toe. Zei bewust dankjewel en benoemde waarom die persoon zo belangrijk voor haar was. Hoe vaak doe je dat nou echt? Dankjewel zeggen? Meestal raast het leven door en neem je niet de tijd om ‘Bewust even uit die trein te stappen’, zoals Myrthe zegt in de podcast. Of vind je het te spannend om jezelf in het middelpunt te zetten en laat je het momentum maar voorbijgaan. Allemaal dingen die Myrthe helemaal herkende en erkende.

Ga staan voor wat je belangrijk vindt en uit dat!

En tóch besloot ze om het wel te doen. Hoe spannend (en stressvol toch ook). Onderweg ontdekte ze dat ze teveel mensen had uitgenodigd en de lat veel te hoog had gelegd. Dus ja, daarin heeft ze geleerd en zelfs nog wat mensen afgezegd om het diner behapbaar te houden (haha). Maar ze verloor zichzelf en haar doel niet uit het oog. Dankjewel zeggen tijdens haar geliefden tijdens een lekker Thanksgiving Diner. Omdat ze zó voelde dat ze dankbaar is en dat wilde ze heel graag uitspreken.

Hulp gevraagd!

Achteraf had Myrthe wel hulp in willen schakelen. Vooral bij het helpen met koken. In je eentje zo’n uitgebreid diner koken (12 personen, meerdere gangen), vraagt wel wat van je. En hoewel Myrthe zich goed voelde vroeg dit nog wel heel veel energie. Ook had ze graag meer inspiratie op willen zoeken over het toespreken van haar gasten. Ga jij zelf binnenkort ook een Thanksgiving Diner organiseren? Denk dan hieraan:

Tips voor je Thanksgiving Diner

  • Hoewel Thanksgiving officieel dus eind november valt hoef jij je daar natuurlijk niks van aan te trekken. Kies het moment dat jou past.
  • Laat je helpen! Met koken, klaar zetten, inrichten, whatever. Dat zorgt vooraf al voor gezelligheid en voorpret!
  • Uitbesteden van het koken kan ook, als je zelf geen keukenprins of -prinses bent, of er gewoon geen tijd voor (over) hebt. Een mooi moment om een goede (lokale) cateraar te zoeken en in te huren!
  • Toespreken van je gasten: Myrthe deed het uit haar hoofd en dat kán. Mocht je dat te spannend vinden dan is het slim om die woorden vooraf in alle rust op te schrijven. Een paar zinnen kunnen al heel veel doen. Begin er dan wel op tijd mee, maar neem er in elk geval de rust voor (anders heb je weer stress ;-)). 12 bedankjes recht uit je hart kosten meer tijd dan je denkt.
  • Bedenk welke boodschap jij je gasten mee wilt geven. Wat hebben ze met elkaar gemeen? Wat bindt jou aan hen? En zij aan jou? Het is mooi als je daar een beeld bij hebt. Daarmee geef je iets meer ‘structuur’ en diepgang aan je diner. Als je zorgt voor die rode draad of verbinding tussen de onderdelen zorg je dat er iets nóg mooiers onstaat. Een beeld of thema helpt je gasten een speciaal plekje te maken in hun herinnering en iets blijvends te creëren.
  • Schrijf je boodschap op een kaartje en lees dat voor (drie regels is al geweldig, meer mag), je hebt geen stress meer over het vinden van die woorden en je kunt bovendien je gast die mooie tekst meegeven. Bijvoorbeeld op een kaartje dat je speciaal voor die persoon hebt uitgezocht.
Onze ananas in de kerstboom

Ter illustratie uit mijn eigen leven….

Wij gaven een diner voor 30 gasten toen we 12,5 jaar samen waren. We hadden bedacht dat we onze gasten de boodschap mee wilden geven dat ze altijd welkom zijn bij ons, dat zat in mijn speech. En om dat te onderstrepen kregen ze allemaal een kerstbal van een ananas mee naar huis (Ananas is het symbool van gastvrijheid, het was eind december). Als grapje hadden we ook nog de kok gevraagd om een toetje te maken met ananas. Zo zat er heel subtiel stiekem heel wat symboliek in.

En het mooie was; in de speeches van onze gasten aan ons kwam dat thema gastvrijheid terug. Dan klopt het dus! Elke kersttijd krijgen we nu appjes van ‘onze’ kerstbal bij onze geliefden in de boom.

Bij mij heeft het gewerkt. Elke keer als ik nu ergens een gestileerde ananas (in een woonwinkel, op een poster oid) zie moet ik aan ons denken. En ik hoop dat onze vrienden en familie dat ook hebben.

Op zoek naar meer inspiratie?

Ik help je heel graag. Je kunt me altijd bellen, via Instagram en berichtje sturen, mailen. Wat jij fijn vindt. Hieronder een berichtje achterlaten zodat ik jou kan bellen. Omdat ik je wil helpen jouw fiering bijzonder te maken. Omdat ik zo vaak hoor dat het ook een worsteling is, dat er stress bij komt kijken. En dat snap ik. Maar het is zó jammer. Want met een telefoontje neem ik al je zorgen weg. Doen dus!

Hanke Amels handgeschreven