Een ritueel voor de eerste verjaardag van je kind
Rituelen

Fier het leven – een geboortefeest

Twee keer hebben we tijdens een geboortefeest stilgestaan bij de geboorte van onze kinderen. Op die dag zetten we hen in het middelpunt van de belangstelling. Ze zijn beide met een spoedkeizersnede geboren, dus dankbaarheid overheerst bij ons. We zijn ons heel bewust van het feit dat het ook heel anders had kunnen lopen. Wij vonden het dan ook heel mooi om tijdens hun eerste verjaardag extra stil te staan bij het feit dat ze een jaar bij ons op de wereld zijn.

We vroegen Gemma van Baasbank (ook Ritueelbegeleider) om met ons een ceremonie te maken. We hadden haar eerder meegemaakt bij ons nichtje. Zij moest het doen. Gemma kwam bij ons thuis langs en stelde veel vragen. Dat was zo fijn. Dat er tijd is en dat je mag vertellen. Hoe ging de bevalling? Hoe zien jullie elkaar als ouders? Er vielen tranen (ik), er werd gelachen (samen).

Op de dag zelf leidde Gemma de ceremonie. Wij konden toekijken en meebeleven. Mijn moeder sprak een zegen uit, mijn schoonzus las een gedicht dat voor ons bijzonder is, de neefjes en nichtjes sloten af met een dansje. Gemma zorgde voor de rode draad waardoor het een nóg mooier geheel werd.

Op de kinderen maakte het ook indruk. De oudste zette na zijn feest z’n eerste stapjes. Vol van zelfvertrouwen na een dag in het middelpunt. En na het geboortefeest van zijn zusje zei hij ‘s avonds bij het naar bed brengen; ‘Mama, ik hou heel veel van jou. En van iedereen die van ons is’. Overduidelijk; het was superbijzonder en voor ons heel dierbaar!