4 juni 2020 geslaagd en de vlag uit
Rituelen

Geslaagd in 2020 – Ik vlag vandaag voor jou

Beste leerling,

Geslaagd in 2020

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd! De zomer van 2020 gaat de boeken in als de zomer dat jij je diploma haalde.

En ik weet het. Deze zomer is níet zoals jij je het had voorgesteld. Zonder een Laatste Schooldag, examenstunt en examens maken in een volle gymzaal. De weken wachten op de uitslag zou je vullen met een examenreis naar een geweldig feestoord. Je keek zelfs een beetje uit naar de spanning en ontladig van de uitslag. Je had je er zó op verheugd. Dit zou jóuw zomer worden.

Ik had je een andere zomer gegund

Ik voel je. I feel you. Ik had het je zó gegund. Omdat ik weet hoe fijn die zomer na je eindexamen is. De langste zomer van je leven. Een zomer als deze komt nooit meer terug. En dat is gewoon shit. Heel shit. Balen. Dat heb je vast ook gedaan.

De buurvrouw met de roos

Toen ik in 2003 eindexamen deed en hoorde dat ik geslaagd was kwam een buurvrouw die ik helemaal niet zo goed ken een roos brengen om me te feliciteren. Toen dacht ik: ‘Wat lief, en wat bijzonder dat ze dat doet’. Ik wist toen niet hoe bijzonder het was dat ik mijn diploma had gehaald. Pas jaren later realiseerde ik me wat een diploma eigenlijk betekent. Dat ik met dat diploma een mijlpaal had bereikt die voor de rest van mijn leven bijzonder en belangrijk zou zijn.

Ticket voor de rest van je leven

En dat geldt ook voor jou. Natuurlijk had je je deze zomer anders voorgesteld. Kan er heel veel níet. Zijn er kansen verkeken. Wordt het nooit meer zoals het nu zou zijn. Waar. En tóch. Ik hoop dat je je realiseert dat het bijzonder is wat je hebt bereikt. Je hebt een diploma! Het ticket voor de rest van je leven is binnen.

Met dit ticket kan je de wereld over reizen mocht je dat willen. Je kunt verder leren. Je kunt lekker een tussenjaar nemen. Want het fijne is dus, dit ticket kan je inzetten wanneer je maar wilt. Je kunt er altijd op terugvallen. Het is van jou. Jij hebt dit zelf bereikt. Het is bijzonder wat je hebt gedaan.

Ik vlag vandaag voor jou

En daarom hang ik vandaag de vlag uit voor jou. Omdat ik trots op je ben. Omdat je dit toch maar hebt geflikt. In die gekke zomer van 2020. Die voor altijd de boeken in gaat als de zomer dat jij je diploma haalde. Jij vertelt je kinderen en kleinkinderen over die bijzondere zomer. Waarin er heel veel níet kon. Maar waarin jij wél de vrijheid had om je eindexamen te halen, waarmee jij het ticket tot jouw toekomst veiligstelde.

Heel veel trotse groeten,

Die buurvrouw die je verder niet zo heel goed kent

Deze brief heb ik door de brievenbus gedaan bij geslaagde jongeren in mijn wijk. Natuurlijk makkelijk herkenbaar aan de vlag met schooltas.

Hang ook de vlag uit!

Ik hang op 4 juni 2020 de vlag uit en roep iedereen in Nederland op dit ook te doen. Als teken van trots naar al die leerlingen die geslaagd zijn. En ook als teken van ‘I feel you’. We hadden je ook een hele andere zomer gegund. Maar het is zoals het is. Dus wappert de vlag vandaag voor al die geslaagde leerlingen. Die in de zomer van 2020 mooi wel hun diploma haalden!

Over dit initiatief

Dit is een idee van mij, Hanke Amels. Ik ben Ritueelbegeleider en inspireer mensen om bijzondere momenten in het leven te fieren. Bijzonder te maken. En erbij stil te staan. Het halen van een diploma is een hele grote mijlpaal (waar je je op dat moment niet zo bewust van bent). Herinner jij je die zomer na je eindexamen nog? Ik wel. Trouw schreef in 2018 een prachtig artikel over die eindeloze zomer, wat in mijn hoofd zat bij het bedenken van dit ritueel. Als volwassenen kunnen we de geslaagden van vandaag helpen er een bijzondere dag van te maken. Zodat onze kinderen later toch met voldoening en trots terugkijken op de zomer van 2020.

Voor meer informatie over dit initiatief kun je contact met me opnemen. Contactgegevens vind je hier.