Nijmegen bij nacht Gemma van Baasbank
Rituelen

Het scheidingsritueel van Gemma

Gastblog van Gemma van Baasbank

Divorceparty, scheidingsfeestje, scheidingsritueel?

Een divorceparty? Een scheiding is toch niet iets om te vieren? Je hebt kinderen, voor hen is het vreselijk.’ ‘Een scheidingsceremonie? Je gaat jezelf toch niet zo in het middelpunt zetten? Dat kan wel als je dood bent of gaat trouwen, maar niet nu, dan lijkt het net één grote ego-boost.’ Dit zijn ‘vragen’ die mij gesteld werden nadat ik de uitnodigingen de deur had uitgedaan. Vragen waar ik toen zelf het antwoord ook niet zo goed op wist. Maar nu wel.

Míjn scheidingsceremonie

Na 5 dagen de Walk of Wisdom te hebben gelopen, sloot ik deze pelgrimstocht af met mijn scheidingsceremonie. Ik zeg bewust ‘mijn’ want mijn ex wilde er niet bij zijn. Mijn ouders waren er wel, mijn vader heeft zelfs gespeecht. Mijn zusjes waren er ook, zij hebben met een vriendin twee liedjes live gezongen. Verder waren al mijn lieve vrienden en vriendinnen erbij. We zaten met veertig mensen in de eeuwenoude Valkhofkapel die verlicht werd met kaarsjes. En trouwens, zelf heb ik ook nog wat gezegd. Daarna gingen we met z’n allen aan bier, wijn en foute cocktails.

Valkhofkapel scheidingsritueel Gemma van Baasbank

Een ritueel om nooit te vergeten

Wat een ervaring was het! Op zoveel verschillende vlakken. Op persoonlijk vlak: voor mezelf (die scheiding is nu wel klaar), voor mijn kinderen (tijdens mijn tocht had ik voor hen een apart ritueel) en ik kon mijn dankbaarheid tonen aan mijn dierbaren. Op professioneel vlak: nu voelde ik zelf hoe het is om continu te moeten huilen als je iets wilt zeggen, hoe helend een ritueel is, hoe het is om de regie uit handen te geven aan een ‘buitenstaander’.

En, die kritische vragen?

En de antwoorden op die vragen? Ja, een scheidingsceremonie lijkt wel een beetje op een uitvaart of huwelijk. Het is eigenlijk een mix: zo heb ik naast afscheid nemen ook een gelofte gedaan. Nee, het was geen ego-boost, ik heb niet verteld hoe fantastisch ik ben. Integendeel. Ik heb me wel kwetsbaar opgesteld, dingen benoemd, gevoelens gedeeld, alles met respect naar mijn ex. En een scheiding is inderdaad niet iets om te vieren, maar wel het punt in mijn leven dat ik nu heb bereikt, wel de persoon die ik nu ben geworden: Marriage has made me what I am today: Happily Divorced!

Dit was het gastblog van Gemma, eerder verschenen op Instagram bij @Gemmavanbaasbank. Dankjewel Gemma!

Happily divorced Gemma van Baasbank

Meer weten over het scheidingsritueel van Gemma?

In de Fier het Leven podcast, met rituelen om het leven te fieren is Gemma te gast en vertelt ze in geuren en kleuren het hele verhaal van haar scheidingsceremonie. Dan hoor je waarom ze nog steeds emotioneel wordt als ze erover verteld, en kom je te weten hoe bijzonder en vol symboliek de hele week voor de scheidingsceremonie was. Luisteren dus!

Een scheidingsritueel iets voor jou?

Ik kan het namens Gemma’s iedereen aanraden. Het is mooi als je samen je scheiding kunt afsluiten, en terug kunt kijken op de mooie dingen die er zijn (bijv jullie kinderen, of de liefde die er ooit wél was). Maar ook als het niet samen kan en je ex heeft geen behoefte aan een ritueel, dan is het prima mogelijk om met een ritueel de scheiding achter je te laten. Voel je dat je er klaar voor bent om de sh*t achter je te laten? Wil je graag vooruitkijken? Ben je toe aan afronding? Ik denk graag met je mee over jouw scheidingsritueel.

Twijfel je? Ben je benieuwd? Wil je dat ik met je meedenk? Leg me je vragen voor. Laat hieronder je gegevens achter en ik neem contact met je op. Mailen mag ook! hanke@fierhetleven.nl

Tot horens!

Hanke Amels handgeschreven