Twee vragen voordat je gaat spreken in het openbaar
Speechen en hulp bij je speech

Hoe houd je een goede speech?

De vraag die veel mensen mij stellen: hoe houd je een goede speech? Ik ben ervan overtuigd dat als de inhoud van je speech staat, de vorm wel volgt. Of minder belangrijk is. Helemaal op de bijzondere momenten in het leven telt vooral de inhoud. Het is ook voor minder soepele sprekers mogelijk om een goede speech te houden. Een goede speech begint met een goed verhaal. In dit blog neem ik je bij de hand en vertel je hoe je een goede speech houdt.

Tip 1: Het verhaal

Als je begint met het schrijven van een speech begin je van breed naar smal. Van veel naar weinig. Je gaat op zoek naar het verhaal. Ik start altijd met een brainstorm of een mindmap op papier (liefst lekker groot, met verschillende kleuren pennen of stiften). Dat activeert je brein. Als ik eenmaal bezig ben gaan er steeds meer luikjes open. Voordat je het weet staat je hele blad vol met associaties en anekdotes. Dit is de eerste stap op weg naar het houden van een goede speech.

Tip 2: Schrijven is schrappen

Het is vaak makkelijk om veel te schrijven. Een groot verhaal over iemand staat vaak zomaar op papier. Maar dan wordt het lastiger, want schrijven is schrappen. 500 woorden is wat mij betreft het maximum aantal woorden voor een speech. Dat is ca. 5 minuten. Veel langer kunnen je luisteraars niet bij de les blijven. Vanaf dat punt is het ook zonde voor jezelf, dus hou het kort. En er zit maar één ding op: schrappen! Je gaat uit die mooie mindmap filteren. Wat is écht belangrijk? Welk onderwerp springt eruit? Dat kies je. En nee, niet twee of drie. Één onderwerp of thema. Dat ga je uitwerken. Dan is het ineens veel haalbaarder om op die 500 woorden uit te komen. Dan is het kernachtig. Én, belangrijker; onthouden mensen het. De kunst van een goed verhaal is je beperken. Juist veel weglaten en je focussen op de kern. Één thema. Resultaat: jouw verhaal blijft hangen. Omdat het één herkenbaar thema heeft. Hoe je kunt werken met een thema beschrijf ik in dit blog.

Tip 3: Meelezers en proefpubliek

Meelezers en proefpubliek, je hebt ze nodig. Als spiegel voor jou. Om je feedback te geven. Om eerlijk te zijn. Je te vertellen waar je ze boeit, en waar ze afhaken. Wat je beter wel en niet kan zeggen.

Want ik durf te wedden dat een groot deel van jouw spanning zit in het feit dat je niet weet hoe je publiek reageert. Dat is eenvoudig te ondervangen met een proeflezer of proefpubliek. Wat mij betreft een voorwaarde voor als je gaat spreken. Dus bedenk maar vast nu je dit leest: wie leest er mee? Wie vraag je als proefpubliek? Ik laat altijd eerst iemand meelezen buiten de opdrachtgever om. Als ik na die input tevreden ben stuur ik mijn verhaal naar mijn opdrachtgever. Als die op zijn beurt tevreden is, of nog opmerkingen heeft en daarna tevreden is kan ik aan de slag met het laatste deel van mijn voorbereiding. Maar dan is de spanning er vanaf. Nu heb ik hoe goed het gaat tijdens het speechen namelijk zelf in de hand.

Tip 4: Oefenen, oefenen, oefenen!

En dan is het showtime! Oefenen, oefenen, oefenen. Eerst bij jou thuis, voor de spiegel, in je woonkamer, op kantoor. Wat je wilt. Maar er is werk aan de winkel: je gaat oefenen, oefenen, oefenen! Ik doe mijn verhalen altijd van papier. Om te voorkomen dat het een freestyle wordt. Mijn speech op papier zorgt ervoor dat ik binnen de tijd blijf én dat ik me houd aan mijn verhaal. Ik oefen dat verhaal meerdere keren zodat het geen oplezen is, meer voordragen, richting vertellen. En elke keer dat ik het oefen wordt het beter, gaat het leven. Wordt het van mij. Voel ik waar de emotie zit. Waar de nadruk moet liggen.

Dus: spreek je verhaal hardop uit. Lees het hardop voor. Doorlezen in je hoofd heeft een ander effect. Écht. Doe het. Ga oefenen, oefenen, oefenen!

En dan heb jij nu het antwoord op de vraag: hoe houd je een goede speech?

Meelezer of proefpubliek nodig?

Heb je niet direct iemand om je heen die je kan helpen als meelezer? Of heb je heel lief proefpubliek maar zijn ze niet echt kritisch? Ik wil graag je meelezer of proefpubliek zijn. Van mij krijg je goudeerlijke feedback. Ik zal je eerlijk zeggen wat ik van je verhaal vindt. Waar je me raakt, waar ik op afhaak. Ik stel kritische vragen over het doel van je speech (wil je laten weten hoe verdrietig jij bent? Of wil je een mooi verhaal over je moeder vertellen? bijvoorbeeld). Ik help je je verhaal beter te maken. Zodat jij alleen nog maar hoeft te oefenen, oefenen, oefenen.


Laar hieronder een berichtje achter en ik neem contact met je op. Heb je als je wilt binnen 24 uur een prachtige speech. En sta je daar met een zeker gevoel. Lekker toch?

Tot snel!

Groet!

Hanke Amels handgeschreven