Blog ik ga dood maar tot die tijd leef ik
Rituelen

Praten over de dood: Ik ga dood. Maar tot die tijd leef ik.

Praten over de dood: Ik ga dood. Maar tot die tijd leef ik. Wát een prachtige zin. Oproep. Boodschap van het ministerie van Volksgezondheid. Praat over de dood, ook als je nog nog leeft. Júist als je nog leeft.

Liefde voor mooie campagnes

Aan mijn communicatieverleden heb ik een liefde overgehouden voor mooie campagnes en slogans. Deze komt met stip binnen in de top 3. Want hij komt binnen. Nogal.

Campagne palliatieve zorg

Vandaag lanceerde het ministerie van VWS de campagne over palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase, voordat iemand gaat sterven). Dat is zorg, geestelijke zorg, lichamelijke zorg, spirituele zorg wellicht. Om te zorgen dat die laatste fase zo fijn mogelijk is. Ik volg Sander de Hosson (longarts in Assen) al een tijd en die maakt zich hier hard voor in de columns en het boek dat hij schreef. Het inzicht; als je weet dat iemand doodgaat moet je het daarover hebben. Om kostbare tijd niet te verspillen aan nutteloze zaken als het sluiten van een zakelijke deal. Om te voorkomen dat iemand alleen doodgaat terwijl de dierbaren (en artsen) nog helemaal niet voorbereid zijn op deze dood.

Sander de Hosson

Ik word telkens zó geraakt door Sanders columns. Het komt zo dichtbij waar ik voor sta. Meer diepgang in het leven. Stilstaan bij belangrijke momenten in het leven met de mensen die er voor jou toe doen. Ik probeer te leven vanuit het idee dat elke dag mijn laatste dag kan zijn. Dat ik de dingen doe die ik wil doen. De verhalen uit Sander zijn columns helpen mij daarbij. Ik wil geen spijt hebben van de dingen die ik nog had willen doen.

Beter sterven

Als je dan doodgaat kan je het maar beter goed doen. Beter sterven is ook nadenken over je uitvaart. Wat normaliter in een week moet, kan nu in meer tijd. Dat betekent dus wel; praten over de dood. En dat is echt niet makkelijk! Voor mij zijn de dingen die ik het meest spannend vindt uiteindelijk het leukst of het mooist. Dat geldt hier ook. Ga dus het gesprek aan. Straks kan het niet meer. www.ikwilmetjepraten.nu is een mooi hulpmiddel.

Voorgesprek uitvaart

En weet je dat je mij ook kan bellen voor een voorgesprek? Vind je het belangrijk dat er iemand voorgaat tijdens jouw uitvaart? Wil je graag een mooie persoonlijke dienst met diepgang en inhoud precies zoals jij en je nabestaanden dat voor ogen hebben? Wil je ‘iets bijzonders’ maar weet je niet precies wat? Ik kom graag langs voor een kennismaking. Dan help ik je op weg met praten.

Je kunt hieronder ook je gegevens achter laten zodat ik contact met jóu kan opnemen. Het is maar net wat jij fijn vindt.