Je laat de uitvaartondernemer toch geen uitvaart leiden?
Rituelen,  Rouwen

Je laat de uitvaartondernemer toch geen uitvaartceremonie leiden?

Of wel? Laat jij de uitvaartondernemer wél een uitvaartceremonie leiden? In dit blog deel ik mijn denkroute van afgelopen jaar.

Mijn blog van april

Afgelopen april schreef ik heel stoer een blog waarin ik een prikkelende stelling poneerde: ‘Je laat je weddingplanner je trouwceremonie toch niet leiden?’ Inmiddels ben ik een jaar verder (een jaar wijzer? ;-)) en sta ik er anders in. Snap ik vooral beter hoe het werkt. Begin 2019 heb ik veel koffiegedronken met uitvaartondernemers. Vooral met de kleine zelfstandigen. Zij hebben dezelfde missie als ik; een mooie, persoonlijke uitvaart maken. Waarbij geluisterd wordt naar de eigen wensen. Waar mensen warm en goed op terug kunnen kijken. Mijn aanname was dat we samen hele mooie dingen kunnen doen. En een nóg mooiere uitvaart kunnen maken. En dat denk ik nog steeds. Maar ik heb ook bijgeleerd.

Voortschrijdend inzicht.

In mijn blog noemde uitvaartondernemers – ook omdat ze me dat zelf zeiden – logistieke regelaars. Iemand met de focus op de praktische zaken. Mijn focus ligt op de inhoud van de ceremonie. En ik vond (dat vind ik nog steeds een beetje) het gek dat ze zo vaak voor die zaal staan om de gasten toe te spreken. Zelfs een verhaal houden. Inmiddels weet ik dat het genuanceerder ligt.

Dankbaar en leerzaam

Ik ben dankbaar en vond het super leerzaam om ze allemaal te ontmoeten. Stuk voor stuk zijn het toppers. Fijne ondernemers, met ieder hun eigen specialisme. Warm, Regionaal, lokaal, zakelijk, persoonlijk. Ik geloof dat ze allemaal hun eigen klanten hebben. Dat de wereld van uitvaartondernemers vol is, maar dat er echt plek is voor hen allemaal. En voor mezelf geloof ik dat ook. Ik denk alleen steeds meer dat we niet dezelfde klanten hebben en dat dacht ik eerst wel. Inmiddels is de stelling een vraag geworden: ‘Laat je de uitvaartondernemer een uitvaartceremonie leiden?’.

Meer tijd, is meer aandacht

Door die persoonlijke aandacht, en de tijd die er is bij de kleine(re) uitvaartondernemers, ben ik al veel sneller overbodig. Er is zóveel aandacht, dat de behoefte aan nóg iemand erbij ontbreekt. De uitvaartondernemer kan mensen al coachen op het spreken. Er is meer tijd voor het verhaal, al tijdens de week. Bovendien, ik ken een aantal ondernemers die heel mooi kunnen spreken. Die inderdaad heel goed een uitvaart kunnen leiden. Niet alleen logistiek, maar ook de uitvaartdienst. Voor de klant geweldig!

Hechten aan de uitvaartondernemer

Er is meer rust, want er is meer begeleiding. Mensen hechten zich aan de uitvaartondernemer. Als die aangeeft prima de boel aan elkaar te willen praten – dat is voor hen functioneel, want een manier om zich te laten zien – dan is dat voor de klant fijn. Inmiddels weet ik dat de klanten die zelf op zoek gaan naar een uitvaartondernemer heel veel zelf kunnen. Dit zijn de klanten waar altijd wel iemand iets wil doen of zeggen tijdens de uitvaartceremonie. Dan lijkt mijn functie overbodig. Ik realiseer me: ik ben een nice to have, geen need to have.

Extra kostenpost

Natuurlijk, ik realiseer me heel goed; mijn werk is weer een extra kostenpost. De uitvaartweek is de duurste week van je leven (gelukkig maak je dat zelf niet meer mee ;-)). Als er dan al veel aanwezig is, ben je met een verbindend woordje hier of daar van de uitvaartondernemer een heel eind. Die persoon ken je al. Die vind je fijn. Meer heb je niet nodig. Dat snap ik zó goed.

Wanneer heb je me dan wél nodig?

Als je het met me eens bent dat je de uitvaartondernemer geen uitvaartdienst laat leiden. Je wilt er aandacht en tijd aan besteden. Er is geen dominee, maar je zoekt wel een voorganger. Je zoekt verbinding tussen de losse onderdelen. Jullie hebben (wat) budget om de uitvaartceremonie te maken zoals jullie dat willen. Het moet iets heel bijzonders zijn dat klopt. Er zijn ook specifieke gevallen die – als je het mij vraagt – sowieso extra aandacht nodig hebben, lees ze hieronder.

Wanneer is het wijs een ritueelbegeleider of ceremoniemaker bij een uitvaartceremonie in te zetten?

  • Hele grote uitvaart (+300 mensen) op een bijzondere locatie
  • Grote familie en/of groot sociaal netwerk met veel wensen
  • Veel sprekers waar afstemming onderling gewenst is (voorkomt overlap in onderwerpen en uitloop van de ceremonie)
  • Familie met een complexe geschiedenis, gevoeligheden onderling (objectief het overzicht bewaren en zo zorgen dat relaties onderling niet beschadigen)
  • Men zoekt naar een mooie invulling voor een niet-kerkelijke uitvaartceremonie waarin symboliek en de bijbel wel een plek hebben.
  • Veel inbreng van de naasten in de uitvaartceremonie: tijd en kwaliteit van de inbreng managen. Voor iemand van buiten is dat makkelijker dan voor iemand uit eigen kring.
  • Weinig inbreng van de familie of nabestaanden die niet graag spreken. Ik kan namens hen het (levens)verhaal vertellen.

Hulp nodig?

Ik denk graag vrijblijvend mee over een uitvaart of (naderend) afscheid. Je mag me altijd bellen of mailen voor een (telefonische) kennismaking. Als je het fijner vindt dat ik contact met jou opneem, laat dan hieronder je gegevens achter dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Tot horens!

Groet,

Hanke Amels handgeschreven