Je laat je weddingplanner je trouwceremonie toch niet leiden?
Rituelen,  Rouwen,  Trouwen

Je laat je weddingplanner je trouwceremonie toch niet leiden?

Ik gooi de knuppel maar even in het hoenderhok: Je laat je weddingplanner je trouwceremonie toch niet leiden? Of wel? Toch worden uitvaartceremonies vaak geleid door de uitvaartondernemer. Terwijl als je het sec bekijkt, de uitvaartondernemer dezelfde rol heeft als de weddingplanner. Namelijk; die van het logistieke stuk rondom de uitvaart. Zij weten precies wat er moet gebeuren bij een overlijden. Regelen alle praktische zaken. In de kerk laat je de koster toch ook niet de uitvaartceremonie leiden? Nee, dat doet de pastoor of dominee. De koster is van het logistieke stuk. De dienst wordt geleid door iemand die ervoor is opgeleid. Wiens werk het is. Die er tijd een aandacht aan besteed.

Waarom is het in de uitvaartwereld zo gebruikelijk dat de uitvaartondernemer de uitvaartdienst leidt?

Waarom lopen die zaken in de uitvaartwereld zo door elkaar heen? Ik ben er nog niet uit. Daarom deel ik hier graag mijn overwegingen met jullie.

Uitvaartondernemer is de weddingplanner van een uitvaart

Ik blijf erbij: Je laat je weddingplanner je trouwceremonie toch niet leiden?In mijn ogen (en ook in de ogen van een aantal uitvaartondernemers die ik gesproken heb trouwens) doet een weddingplanner hetzelfde als een uitvaartondernemer, maar dan voor een huwelijk. Zorgen dat alle logistieke zaken op orde zijn en dat alles goed loopt op het moment suprême. Het is iemand die je de weg wijst. Waar je op kunt leunen als dat nodig is. Maar het is níet degene die je gaat trouwen. Daar is een vak voor; de ambtenaar van de burgerlijke stand (óf ceremoniemaker, maar die laten we nu verder even buiten beschouwing).

Uitvaartondernemer gaat voor in de uitvaartceremonie

Waarom vinden we het heel gewoon dat de uitvaartondernemer voorgaat in een uitvaart? Ik denk dat mensen onvoldoende weten dat er een keus is. Dat het best gek is dat de uitvaartondernemer dat erbij doet. Dat het niet nodig is ook. Eigenlijk moet je vooraf al weten dat je dat anders wilt. Een uitvaartondernemer kent het bestaan van ceremoniemakers en ritueelbegeleiders niet altijd. En, we zijn toch weer een kostenpost erbij. Daarnaast een factor extra om mee af te stemmen in de uitvaartweek. Het is vaak een van de duurste weken van je leven (zelfs bij een budgetuitvaart gaat het om bedragen die ik niet elke week uitgeef). Als je er nog nooit over hebt nagedacht dan denk je op zo’n moment; laat maar, we doen het zelf wel. Als de uitvaartondernemer aanbied om de dienst aan elkaar te praten; klaar ben je.

Huiswerk voor ritueelbegeleiders en ceremoniemakers

En hier is huiswerk te doen voor mij en mijn collega’s. Onbekend maakt onbemind. Ceremoniemakers en/of Ritueelbegeleiders kennen ‘de mensen’ helemaal niet. Pas de laatste jaren komt het besef dat er iets te kiezen is. Dat je, als je verzekerd bent bij een van de groten (Dela, Yarden, Monuta) het niet noodzakelijk is om ook daar je uitvaart te regelen. Dat je zelf je uitvaartondernemer kan kiezen. En dus ook, hoe je je ceremonie wilt maken. Dat je die helemaal zelf in kan en mag vullen. Met en zonder hulp.

Weet dat je een keus hebt

Als je die hulp wilt dan ben ik er. Wat ik doe is uitgebreider. Simpelweg omdat er meer tijd is. Natuurlijk, daar hoort ook een (uitgebreider) kostenplaatje bij. In mijn blog over Simone lees je hoe ik dat dan precies doe en hoe ik werk. En waar die diepgang dan zit. We slaan tijdens de ceremonie samen een brug naar de toekomst. Want hoe heftig een verlies ook is, er is altijd iets te fieren. En dat doen we samen.