Rituelen

Kinderboeken over de dood

Als de dood dichtbij komt helpen kinderboeken over de dood enorm om dit grote begrip te vertalen naar de belevingswereld van kinderen. Ik hou van kinderboeken en mijn bibliotheek staat er vol mee. Mijn favoriete kinderboeken over de dood deel ik hier met jullie!

Lieve Oma Pluis – Dick Bruna

Lieve Oma Pluis kinderboek over de dood

Boek voor de allerkleinsten over de dood van Lieve Oma Pluis. Hierin wordt prachtig het traject van overlijden beschreven. Je ziet oma liggen in de kist en uiteindelijk wordt ze begraven. Mijn dochter van las ik dit boek voor toen mijn Pake (Opa in het Fries) was overleden. Toen we uiteindelijk bij hem gingen kijken zei ze: ‘Oerpake ligt in de kist, net als Nijntje’. Ook voor de wat oudere kinderen nog een aanrader omdat het zo duidelijk uitlegt wat er gaat gebeuren.

Koop het boek!

Kerstmis met Boer Boris – Ted van Lieshout en Philip Hofman

Kerstmis met Boer Boris - kinderboek over de dood

Boer Boris. I love Boer Boris. We hebben ze hier thuis bijna allemaal. Maar deze is echt favoriet. Die lezen we dan ook het hele jaar. Boer Boris moet vlak voor Kerst nog een kerstboom halen in het bos. Als ie eenmaal staat komen alle dieren kijken, behalve het oude varken. Die is stilletjes doodgegaan. Zó mooi hoe de dood van het oude varken hierin zo natuurlijk is verweven. Hoe je je voelt nadat iemand dood is gegaan. Maar het hoort bij het leven. En na de dood komt weer nieuw leven. In verschillende vormen. Zo mooi beschreven (en alles à la Boer Boris op rijm hè!). Het is echt práchtig!

Mijn dochter snapt het precies: ‘Het varken is dood. Net als Oerpake’.

Koop het boek!

De eend, de dood en de tulp – Wolf Erlbruch

De eend, de dood en de tulp - kinderboek over de dood

Eend krijgt bezoek van de dood. Ze kende de dood als iets naars. Maar als ze hem beter leert kennen valt hij eigenlijk best mee. Op een dag is het leven van eend dan toch voorbij. Ontroerend hoe lief de dood voor haar is.

Wederom een prachtig prentenboek over de dood waarin de dood tastbaar en beeldend wordt beschreven. Mijn dochter van drie leest het graag met mij. Voor mijn zoon van zes zit er een diepere laag in die hij al wat beter begrijpt. In mijn bibliotheek onmisbaar in het rijtje met kinderboeken over de dood.

Koop het boek!

Het eiland van Opa – Benji Davies

Als ik moet huilen tijdens het voorlezen van een prentenboek dan weet ik dat ie goed is. Dat geldt ook voor deze. Het is het verhaal over het eiland van Opa. In dit boek laat hij je zien en voelen dat ondanks dat hij dood is – al staat dat nergens – hij toch dichtbij is. Een heel mooi troostrijk prentenboek voor kinderen die een dierbare zijn verloren (en ook voor de papa’s en mama’s). Het boek won vele prijzen voor de mooie illustraties. Benji Davies ken je misschien al van ‘de Kleine Walvis’. Ook al zo’n mooi boek!

Koop het boek!

Lampje – Annet Schaap

Lampje is een nieuwe klassieker. Mark my words! Over een tijd staat ie in het rijtje met Kruistocht in Spijkerbroek en Koning van Katoren.

Dit is een boek voor de wat oudere kinderen. Het gaat over Lampje. Lampje woont met haar vader in de vuurtoren. Ze leiden een simpel bestaan en zijn beide verdrietig na het overlijden van Lampjes moeder. Een bijzondere en lieve vrouw.

Omdat Lampjes vader, de vuurtorenwachter, zijn been mist klimt Lampje elke avond eenenzestig treden naar boven en steekt zij de vuurtoren aan. Op een stormachtige avond zijn alle lucifers op omdat de vuurtoren niet verlicht is vergaan er schepen. Lampjes vader krijgt daarvan de schuld en Lampje wordt uit huis gehaald. Een Pipi Langkous achtig verhaal over zeewezens, piraten, het Zwarte Huis, dapperheid en de liefde. Heel veel liefde.

Koop het boek!

Ik moet je iets heel jammers vertellen – Arno Bohlmeijer

Soms heb je van die boeken die je blijft herlezen. Dit boek is er zo eentje. Als kind was ik diep onder de indruk van dit boek. Het gaat over een gezin – het gezin van de schrijver – dat een auto-ongeluk krijgt. Vader en twee dochters overleven het ongeluk, moeder niet. Wekenlang liggen ze in het ziekenhuis.

Afgelopen weekend zag ik de herdruk uit 2015 (links) staan in de lokale boekhandel. Ik herinnerde me weer hoeveel indruk het gemaakt had en ik vroeg me af waarom. Sowieso ligt de basis van mijn werk nu in de fascinatie die ik toen al had voor alles wat met de dood te maken heeft. En ik denk dat de identificatie met de hoofdpersonen (mijn leeftijd) destijds maakte dat het heel dichtbij kwam.

In het rijtje kinderboeken over de dood hoort het voor mij thuis omdat het eerlijk en open beschrijft hoe dat gaat als je een ongeluk krijgt. Als je je zorgen maakt en als uiteindelijk je moeder overlijdt. Het is volgens mij waarom we kijken naar ‘over mijn lijk’ maar dan in een boek. Je maakt het van dichtbij mee.

Voor kinderen vanaf een jaar of tien – helemaal met een fascinatie voor waargebeurde verhalen, zoals ik destijds – zeker een mooi boek om te lezen!

Koop dit boek!