Liefdesfeest om de liefde te vieren
Rituelen,  Trouwen

Liefdesfeest

Een paar weken geleden vierde een van mijn dierbare vriendinnen een liefdesfeest om de liefde te vieren. Ruim twee jaar geleden is ze stiekem getrouwd met haar man in het buitenland waar ze wonen. Nu vonden ze het tijd voor een feestje om hun liefde te vieren met ook de Nederlandse vrienden en familie. Dit deden ze bij haar ouders thuis (in Friesland) op de boerderij. Al hun vrienden uitgenodigd, iedereen kon blijven kamperen en logeren. Een internationaal gezelschap dat inclusief kinderen optelde tot ruim 100 gasten.

Geen gedoe en dus een liefdesfeest

In de aanloop naar het feest had ik voorzichtig gepolst of ze dan nog een kleine ceremonie gingen doen tijdens hun liefdesfeest om de liefde te vieren. En dat ik graag wilde helpen als de behoefte er was. Dat wilden ze niet, ze wilden vooral niet teveel in de belangstelling staan.

Een liefdesfeest is ook stilstaan bij vriendschap

In de aanloop naar dit feest van de liefde sprak ik met de andere twee van ons vriendinnen-viertal. We wilden toch echt wel iets doen. Bij afstuderen en andere bijzondere momenten hebben we er inmiddels een goede gewoonte van gemaakt om een liedje of speech te doen. Dus dat zouden we op deze love party zeker ook doen. Omdat dit de momenten zijn om iets liefs te zeggen. Om even stil te staan bij ons. In dit geval al 20 jaar vriendschap!

Pak het moment, neem de ruimte

Onder streng toezicht van haar vader (de ceremoniemeester); ‘Wat gaan jullie doen? Duurt het niet te lang? ‘ Hebben we even ons momentje gepakt. En weet je, ze waren er superblij mee! Ik ben zo blij dat we wél even dat moment hebben gepakt. Dat we doorgezet hebben en toch ons moment hebben gepakt.

Er waren ook internationale gasten dus we deden een combi van Engels en Nederlands, maar ons inhoudelijke deel was in het Nederlands. Ondanks de taalbarrière voelde iedereen dat er iets bijzonders gebeurde. De bruid in tranen, bruidegom helemaal blij, en moeder van de bruid stond er vol herkenning naast. De rest van de avond regende het complimenten. Hoe bijzonder het was dat we dit hadden gedaan.

Iedereen wil dit!

Het is mijn stellige overtuiging dat iedereen dit wil, ook al zeggen ze van niet. ‘De mens’ is op zoek naar deze verbinding, deze diepgang. Het geven van zo’n feest is een markering. Je zet jezelf door uitnodigingen te versturen al in de belangstelling. Hoe tof is het dan als je op het moment zelf lieve woorden krijgt van je gasten. Natuurlijk, dat kan één op één, maar nog krachtiger is het als je dat doet en iets zegt voor alle aanwezigen. Of dat je je liefde herbevestigd tijdens een klein ritueel.

Vieren is spannend!

Maar vieren is ook spannend, want hoe je het ook wendt of keert, je staat even in het middelpunt van de belangstelling. Dus ik wil je graag helpen. Omdat ik geloof dat je dit wilt. Durf jij het aan? Kijk eens op mijn Fier het Leven pagina.