Mijn vijf ondernemerslessen uit 2019
Rituelen,  Speechen en hulp bij je speech

Mijn vijf ondernemerslessen uit 2019

Mijn vijf ondernemerslessen uit 2019. Er is alweer een jaar voorbij. Het is alweer december. Automatisch ga ik dan terugblikken en vooruitkijken. Een mooi moment om mijn vijf ondernemerslessen uit 2019 eens op een rijtje te zetten.

Ondernemersles 1: Time flies when you’re having fun

Afgelopen jaren heb ik niet eerder het idee gehad dat een jaar zó snel ging. Toen mijn kinderen nog heel klein waren leefde ik al bewust. En hoewel anderen het altijd riepen vond ik het echt wel meevallen hoe snel het allemaal ging. Ik had een fijne baan, werkte parttime. Er was balans. Structuur en ritme. Overzichtelijkheid. En daar komt de aap uit de mouw; Ondernemersles 1 die ik leerde: als zelfstandig ondernemer is dat allemaal wel weg. Of; daar heb ik in elk geval echt naar moeten zoeken. Dat was een belangrijke ondernemersles. Van sleur was namelijk totaaaal geen sprake dit jaar. Sleur en regelmaat geven je soms het gevoel dat dingen langzaam gaan. Dat was dit jaar niet aan de orde. En daar komt vast het gevoel van die vliegende tijd vandaan. Want een van de vijf ondernemerslessen uit 2019 die ik echt leerde: time flies when you’re having fun!

Ondernemersles 2: Hoge pieken, diepe dalen.

Hoge pieken, diepe dalen. Men, wat leer je veel over jezelf. Wanneer je een schop onder je kont nodig hebt. Wat je nodig hebt en van wie, van wie je blij wordt, van wie niet. Wat je goed kan. Waar je energie van krijgt, en van wat helemaal niet. Je bent echt alleen. Soms was ik het echt helemaal zat. Dan dacht ik: Ik kap ermee! Het gaat toch nooit lukken!

Reflecteren kan je leren

Wat mij heeft geholpen in die fases is blijven reflecteren. Juist de dingen die ik meemaakte waar ik heel emotioneel (chagerijnig, boos, blij, verdrietig) over werd leerden me heel veel. En dan ging ik dat onderzoeken. Waarom vind ik dat zó lastig? wat raakt dat bij mij dat ik zo boos of verdrietig wordt? En, wat maakt dat je ergens zó blij van wordt? (hou dat vast!). Daarnaast is de creatiespiraal van Marinus Knoope heel belangrijk voor me. Een van de vijf ondernemerslessen uit 2019 die ik leerde is namelijk; alles is een fase van het creatieproces waar ik in zit. En dan kon ik weer door.

Elk creatieproces verloopt volgens vaste fases. Meestal als ik bij volharden was, dan kreeg ik het lastig. Dan is het juist de kunst om door te zetten.

Ondernemersles 3: Ondernemen is trial and error

Als je begint als zelfstandig ondernemer heb je vaak geen idee. Ik ook niet. Al dacht ik van wel trouwens (little did I know). Er waren een paar basisvoorwaarden aanwezig waarvan ik dacht, dit gaat wel lukken. Ik kan wel wat, ik ken mezelf redelijk goed, en ik geloof heilig in mijn eigen product en kunnen. Ik was in elk geval gedreven om er een succes van te maken. En toch leerde ik ook dat ondernemen vooral trial and error is. Begin 2019 dacht ik dat ik een bepaalde kant op zou gaan. Nu ik een jaar verder ben is een van de vijf ondernemerslessen uit 2019 toch wel dat het geen rechte lijn is (little did I know zei ik toch), en dat er op de zijpaden veel te ontdekken is.

Neem een zijpad: speechhulp

Zo ontdekte ik dat ik héél goed ben als ceremoniemaker en ceremoniespreker en dat ook heel leuk vind. Maar dat ik mensen helpen met hun speech minstens zo leuk vind, daar goed in ben en dat ik dat ook heel snel kan. De klanten die ik hielp afgelopen jaar waren zó blij met mij. In 2020 wil ik dan ook veel meer mensen helpen met het schrijven of houden van een speech! Als ze maar zeggen wat ze willen zeggen op het moment dat het ertoe doet. Dat ze zich niet laten tegenhouden door wat ze zelf lastig vinden of denken dat ze het niet kunnen. Met mijn hulp ga je het gewoon doen!

Ondernemersles 4: Blijf bij jezelf

Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik heb een groot netwerk. Heerlijk! Maar soms ook lastig. Een van mijn grootste uitdagingen was toch ook wel om dichtbij mezelf te blijven. Soms liet ik me meeslepen door de meningen en adviezen van anderen. Omdat het slim was, snelle winst zou opleveren, of omdat anderen vonden dat het een goed idee was. Inmiddels ben ik weer terug bij mezelf. Ik kan heel goed aanvoelen wat ik wel en niet wil. Soms weet ik niet precies waarom, maar ik voel het heel duidelijk. Daar durf ik steeds meer op te varen. Zo heb ik recent een businesscoach in de arm genomen. Om me op koers te houden, maar ook mijn business een zwengel te geven. Voor mij een hele grote investering. Maar ik voel dat ik het nodig heb. En dat het me vooruit gaat helpen. Waarheen? Dat weet ik nog niet. Maar ja, het is een van de vijf ondernemerslessen die ik leerde in 2019: ondernemen is een grote trial and error. Dus over een jaar kan ik je meer vertellen ;-).

Ondernemersles 5: Fier het leven!

Ik ben nog steeds onwijs blij met mijn bedrijfsnaam. Want het leven vieren. Maar dan met een F. Omdat het ook gaat om waar je trots op bent. Waar je fier op bent. En eigenlijk bedoelt iedereen die het leven wil vieren dat. Het is vieren met diepgang. Ik leerde afgelopen jaar van dichtbij hoe belangrijk het is. Mijn opdrachten liepen onwijs uiteen. Soms zag ik alle kanten van het leven in dezelfde week. Zo speechte ik op een verjaardag van iemand die 40 werd. In diezelfde week begroef ik iemand van dezelfde leeftijd. Ik was bij bruiloften die écht persoonlijk mochten zijn. Niet zoals het hoort, maar zoals het bruidspaar dat wil. En ik mocht iemands 60e verjaardag fieren. Omdat ze bewust een nieuwe weg in wilde slaan. Het draait allemaal om één ding:

Fier het Leven logo Horizontaal

Zeggen wat je wilt zeggen op de momenten die ertoe doen

Dit is voor mij de kern. Er komt een moment dat het te laat is. Dus doe het als het nog kan. Als de dood nog heel ver weg is (want dat is vaak de reden waarom mensen dingen wel gaan doen of zeggen). Laat die momenten niet voorbijgaan. Neem het leven niet voor lief. Het is zó jammer als je het pas doet als iemand ziek wordt, of erger, dat het te laat is omdat je het nooit hebt gezegd. Laat mensen weten hoe belangrijk ze voor je zijn. Vier je successen, je mijlpalen, groot en klein.

Het is mijn missie om meer van die mooie momenten te creëren. Omdat het mensen verbindt. Mensen voelen zich gezien, en erkend. En dát zijn de momenten zijn die ertoe doen.

Zo kom ik op mijn belangrijkste ondernemersles uit 2019: Fier het Leven!

Proost!