Hoe houd je een goede online kersttoespraak?
Rituelen

Hoe houd je een goede online kersttoespraak?

Nog een maandje, dan zitten we er alweer middenin; de kersttoespraken en kerstborrels. Terugblikken en vooruitkijken onder het genot van de nodige hapjes en drankjes.. Althans… normaalgesproken zou dat zo zijn. Dit jaar is alles anders. Als ik manager of directeur was zou ik er nu al over nadenken; hoe houd je een goede online kersttoespraak? Die eindejaarstoespraak op de kerstborrel is altijd al zo’n verplicht nummer. Online moet je nóg een tandje bij om te zorgen dat je boodschap blijft hangen. Hoe pak je het aan?

Kersttoespraak 2020: benut het momentum voor je eindejaarsspeech

2020 zal in ons collectief geheugen gegrift staan als een bijzonder jaar. Over decennia weten we dit nog. We vertellen erover aan onze kleinkinderen.

Het is aan jou; wil je je toespraak net zo memorabel maken? Of doe je mee in de periferie van de (matige) toespraken?

Een goede kersttoespraak die bijblijft

Online kerstborrelen brengt uitdagingen met zich mee. Heb jij er al over nagedacht hoe je je medewerkers gaat inspireren tijdens je toespraak? Hoe geef je ze iets bijzonders waar ze met een goed gevoel de kerst mee in gaan? Ik geef je een aantal tips voor een goede eindejaarstoespraak.

Tip 1: Vertel in je kersttoespraak over jóuw jaar

Mogen we je wat beter leren kennen? Een goede kersttoespraak houden gaat ook over jouw rol. Jouw verhaal. Hoe was het begin van de Coronatijd voor jou? Hoe voelde je je? Ik benadruk: Wees.persoonlijk. Een verhaal met algemeenheden gaat echt niemand raken. Door er iets van jezelf in te leggen maak je het écht. En wees daarin eerlijk en oprecht. Je medewerkers voelen het feilloos als je een trucje doet.

Tip 2: Doe iets bijzonders

Hoe houd je een goede online kersttoespraak. Simpel: doe eens gek! Ter voorbereiding op je speech bel je een aantal medewerkers uit je organisatie die je normaal nooit spreekt. Ga hierbij nadrukkelijk uit je comfortzone. Kies mensen die je niet goed kent en zoek verbinding met hen. Vraag ze hoe de Coronatijd voor hen is geweest. Vertel waar je mee bezig bent (een kersttoespraak schrijven) en vraag hen naar hun jaar. Hoe ze het beleefd hebben. Deze verhalen gebruik je in jouw speech. Dit is echt win-win. Jij verzamelt inspiratie voor je speech en je medewerkers voelen zich ontzettend gezien door hun baas. Het is een beetje als dat programma; Undercover Boss, waarin een CEO een dag lang undercover gaat in zijn eigen organisatie. De moeite die je neemt om met mensen te spreken in je organisatie gaat je reputatie goed doen. Wederom: wees hierin wel oprecht

Bonustip voor een goede online kersttoespraak

Wat je ook kan doen: maak een eindejaarsfilm. Doe een eindejaarstoespraak à la de koning (zorg wel voor een wat vlottere setting ;-)). Laat een lied schrijven, doe iets ludieks. Maak iets waar je mensen mee verrast, stuur een leuk pakket op (en dan wel écht leuk, niet zo’n standaard pakket). Dat zorgt voor (ver)binding met jou en je bedrijf.

Tip 3: Vertel in je eindejaarstoespraak wat het jaar je gebracht heeft

Als je een aantal gesprekken hebt gevoerd, en terug hebt geblikt op jouw jaar begin je met het schrijven van je verhaal. In dit verhaal heb je aandacht voor de nare dingen. Die mogen er zijn en krijgen zeker een plek in jouw verhaal. Je moet ze benoemen. Blijf er niet in hangen. En belicht je ook de mooie dingen. Wellicht vraagt dit een staaltje omdenken, maar ik weet zeker dat er altijd in elk geval één positief punt te noemen is.

Tip 4: Doe een klein ritueel tijdens je kersttoespraak!

Aan het einde van je speech doe je een klein ritueel. Dat kan iedereen thuis doen. Stuur je medewerkers een doe-het-zelf pakket op waarin een mooie afsluiter van 2020 garant staat.

Wat zit daar in elk geval in:

  • een glitterstift
  • Mooi briefje
  • een (vuur)schaaltje
  • een aansteker
  • een flesje water (in geval van nood)
  • een mooi notitieboek (bijvoorbeeld eentje van bambook gepersonaliseerd naar jullie bedrijf!) > heb je meteen je kerstcadeau!

Je vraagt je medewerkers op het briefje te schrijven wat ze in 2020 willen laten. Welke ervaringen, gebeurtenissen, welk gevoel. Vouw dat briefje samen en doe het in het schaaltje. Pak de aansteker en steek het in brand (er wakkert een mooi vuurtje op de webcams). Die zijn weg.

Vraag je medewerkers vervolgens vooraan in het notebook te schrijven wat ze meenemen naar 2021. Waar ze blij mee waren. Deze dingen markeren het begin van 2021. Elke keer als ze het notebook openslaan zullen ze die tekst kunnen lezen. Heb je gekozen voor een uitwisbaar notebook? Als 2021 in volle gang is komt er vanzelf een moment om die zinnen weer uit te wissen. Omdat ze plaats moeten maken voor andere zinnen. Het is goed zo.

Tip 5: Rond je kersttoespraak af

Alweer de laatste tip in het rijtje: hoe houd je een goede online kersttoespraak?

Het is tijd. Je moet een punt gaan zetten. Je tijd zit erop. Zet je hart open voor het laatste stukje van je speech. Vat samen, benoem wat jij meeneemt naar 2021 en wat je achterlaat in 2020. Pak je glas en proost op het nieuwe jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Deze tips helpen je gegarandeerd aan inspiratie voor een goed verhaal. Meer tips en handvatten (bijv: hoe lang mag zo’n speech zijn?)? Ik schreef er eerder ook een blog over.

En weet dat ik er ben om je te helpen. Is dit iets waar je tegenop ziet? Maar wat je wel belangrijk vindt? Laat je dan helpen! Ga niet zelf lopen zwoegen (gebruik die energie vooral voor iets waar jij heel goed in bent). Dan help ik jou om er met mijn energie een goede kersttoespraak voor jou van te maken. Bel me!

Eentje die bijblijft, die goed is, waar jij lekker speecht. Eentje die ervoor zorgt dat al jouw medewerkers geinspireerd en blij 2021 in gaan. En dat is uiteindelijk toch wat je wilt bereiken!


Proost!

Hanke Amels handgeschreven