Een ritueel voor,  Manieren om te fieren,  Rituelen

Pasen vieren in Coronatijd

Het is maart 2021 en dit wordt alweer de tweede keer Pasen vieren in Coronatijd. Ik realiseerde me dat Pasen in ons gezin best een belangrijke plek inneemt. Hoewel de (na)druk vooral op Kerst ligt bleek ik afgelopen jaren toch ook heel vaak met Pasen bij mijn ouders te zijn geweest. Een uitgebreid paasontbijt deden we altijd al, maar inmiddels hoort paaseieren zoeken er ook helemaal bij. Hoe maak je Pasen in Coronatijd nou een beetje leuk en speciaal nu je niet bij elkaar kunt komen? Ik geef je tips!

Weet jij nog wat we vieren met Pasen?

Weet jij het nog? Wat vieren we ook alweer met Pasen? Ik ging naar een christelijke school en heb alle verhalen gehoord vroeger (ik smulde ervan). Toch moest ik ook weer even opzoeken hoe het zit.

Pasen gaat vooraf door Goede vrijdag, de dag waarop we stilstaan bij de kruisiging van Jezus. Daarna is het stille zaterdag. En op eerste Paasdag vieren Christenen dat Jezus uit de dood is opgestaan. Pasen is de afsluiting van de veertigdagentijd, de vastentijd. Voor Christenen is Pasen het liturgische hoogtepunt van het jaar.

Symboliek van Pasen

Pasen vindt plaats aan het begin van de lente. En ook in mijn gezin is het de ‘kick off’ van het nieuwe buitenseizoen. Het weer in Nederland wisselt (natuurlijk) altijd, maar ik herinner me genoeg paasdagen die we in de tuin doorbrachten. Sinds deze winter hebben we een huisje in Friesland en Pasen zou ons eerste weekend daar zijn (maar dat is dit jaar nog een beetje spannend: juist, vanwege datzelfde weer ;-)).

Start van de lente

Pasen is de symbolische start van de lente. Paaseieren en de paashaas staan symbool voor de vruchtbaarheid van dit nieuwe seizoen.

Vanuit de kerk hoort daar de kleur wit bij, en dat vind ik wel mooi. Wit staat voor mij voor frisheid, ik moet denken aan een onbeschreven blad, een jaar ligt open. Er zijn nieuwe kansen, wit staat voor verwachting. Wat gaat komend seizoen, komend jaar ons brengen? Welke plannen zitten nog in de knop die komende tijd uit mogen komen?

Online Pasen vieren in Coronatijd

Tuurlijk, het liefst kropen we bij elkaar, en zouden we gewoon met elkaar Pasen vieren in Coronatijd. Mijn ouders hebben genoeg ruimte, zowel binnen als buiten. Weer een keer samen eten, bijpraten, juist nadat de kinderen op bed liggen.

Maar helaas, er zijn verschillende redenen waarom Pasen vieren in Coronatijd nog steeds anders is dit jaar. Dus maken we er het beste van. En vieren we wederom online Pasen online met elkaar. Inmiddels zijn we die ellenlange zoomsessies wel zat. En toch, het ‘gewoon samen eten’ via zoom vond en vind ik nog steeds een goede optie.

Het Paasontbijt

Spreek een tijd af (die is stipt!) en zorg dat iedereen tegelijk klaar zit met een mooi gedekte tafel en een lekker ontbijtje. Ik vond het vorig jaar echt bijzonder om vanuit Leverkusen, Berkel en Rodenrijs, Drachten en Amsterdam zo toch samen te zijn!

Paasontbijt 2020 familie Amels

Lees het paasverhaal

Voor mij hoort het paasverhaal bij Pasen (net als het Kerstverhaal bij Kerst). Mijn kinderen krijgen vrij weinig mee van de Christelijke tradities en toch vind ik het fijn om ze dat wel mee te geven. Omdat ik er vroeger zelf zo van genoot, omdat het onderdeel uitmaakte van mijn opvoeding en ook omdat het via school toch wel bij hen terechtkomt. Onze oudste zit in groep vier en hij begon er al over: ‘Juf gelooft dat Jezus aan het kruis is gestorven voor alle mensen’. Vind ik prachtig, en daar hebben we het dan ook over. ‘En wat geloof jij dan?’

Wij hebben verschillende (kinder)bijbels in huis, oa de Kijkbijbel. Als je met meer mensen bent kan je ook vragen iemand ‘aan de andere kant’ het verhaal voor te laten lezen. Zo hou je de kinderen er ook een beetje bij.

Wil je hét Paasverhaal niet lezen, maar wel een verhaal óver Pasen? Boer Boris en de eieren is een leuke! Ik liet hem vorig jaar opsturen naar mijn ouders. Mijn moeder las hem voor aan de kinderen via Zoom.

Drie ei is een paasei van Jacques Vriens, die heb ik als kind veel voorgelezen gekregen.

Na afloop natuurlijk zelf eieren beschilderen.

Blogserie over Pasen

Heb je de smaak te pakken en ben je op zoek naar meer inspiratie?
Lees in mijn blog over de Goede Week meer over de bezinningsweek die voorafgaat aan Pasen of lees het blog over een Paasritueel voor Thuis met een kant en klaar doe-het-zelf-ritueel om thuis te doen (op afstand en toch verbonden!).

Ik wens je een zalig Pasen!

Hanke Amels handgeschreven