Rituelen met je gezin in tijden van Corona
Een ritueel voor,  Rituelen

Rituelen met je gezin in tijden van Corona

Hoe helpen rituelen met je gezin in tijden van Corona? Wat kan je doen om deze bijzondere tijd samen goed door te komen? In dit blog geef ik je tips hoe je kan zorgen dat je de rest van je leven (want zo bijzonder is het wat er nu gebeurt) met warme herinneringen terugkijkt op deze tijd?

Netflix uitspelen, lezen en veel mediteren?

Ja, ik zag ze ook voorbijkomen. De vele tips. Mensen die kansen zien, om nu eindelijk eens dat boek te schrijven of te lezen, Netflix uit te spelen, en een mooie meditatieroutine op te bouwen. Heerlijk! Maar ik dacht ook meteen: hóe dan? Die mensen hebben duidelijk geen (kleine) kinderen! Daarom was ik zo blij met Mattie & Marieke maandagochtend. Zij waren realistisch en benoemden precies dit. Dat het echt wel anders is als je kinderen hebt.

Creativiteit en flexibiliteit gevraagd!

Want wauw, het is nogal wat waarmee we te maken hebben. Alles waarvan we dachten dat het een zekerheid is is weg. De wereld staat op zijn kop. Wij zeggen steeds tegen elkaar; ‘dit gaan we nooit meer vergeten, hier praten we ons hele leven over’. Het is tijdelijk, en je moet het ermee doen. Bij mij wordt er iets geactiveerd als de situatie onvermijdelijk veranderd. Je moet ermee omgaan. Ik word dan altijd creatief en heel flexibel. Ga maar op zoek naar oplossingen. Daarnaast voel ik bij alles; dit is zó bijzonder wat er nu gebeurt, laten we dit memorabel maken. En een fijne tijd. Zodat je er de rest van je leven met een goed gevoel (en zelfs weemoedig?) op terugkijkt. Aan de slag met de rituelen in je gezin!

Het is zoals het is

We gaan er het beste van maken! Dit zijn mijn tips. Gebruik ervan wat je kunt gebruiken om er een memorabele tijd van te maken. Mijn kinderen zijn bijna zes en net drie. Een kleuter uit groep 2 en een peuter die over een klein jaar naar de basisschool gaat dus. En ook nog wel belangrijk, mijn vriend werkt in een vitale sector. Die is dus (meer dan) fulltime aan het werk. Wat betekent dat ik er echt alleen voorsta. Nóg belangrijker om er wat leuks van te maken dus.

Betekenisvolle gezinsrituelen

Tip 1: Zorg voor jou

Mijn dag begint in deze gekke tijden heel vroeg. Ik sta om 6 uur op (gelukkig wordt het alweer bijna licht) en heb dan een uur voor mezelf. Waarin ik kan doen wat ík wil. Omdat het de rest van de dag maar de vraag is of dat er nog van komt. Dat geeft me een goede start zodat ik vanuit rust en plezier de dag in ga.

Tip 2: Een overzichtelijk dagritme

Wij gebruiken de dagritmekaarten van Heutink. Die hang ik of ‘s avonds al op, of we bepalen ‘s ochtends samen wat we gaan doen (ook een mooi ritueeltje!). Ik doe het tot aan de lunch, en na de lunch doen we samen de rest van de midag. Zo zien de kindjes wat we in grote lijnen gaan doen die dag. Op school doen ze dat natuurlijk ook, en het werkt echt verrassend goed. Bij ons gaan ‘s ochtends de schermen niet aan. Dat is ook heerlijk duidelijk. Deze kaarten creëeren nu al een gevoel van samen. Het is niet meer míjn planning. Maar onze planning. Het haalt bij mij een groot energielek weg. Hoef ik ook namelijk geen dertig keer per dag de vraag te beantwoorden; ‘Mamaaa, wat gaan we doen?

Tip 3: Verrassingen doen het goed

‘s Middags hebben we sowieso de keuzekaart op het programma (de dagritmekaart met een vraagteken). Dat zijn vijf enveloppen (voor elke weekdag één) met vijf dingen die de oudste graag wil doen; iets bakken, spelletje spelen, op de Wii (Tip! Die heb ik op stel en sprong via Markplaats aangeschaft), hindernisbaan maken, hut bouwen. En elke middag mag hij een envelop kiezen. In die envelop zit een verrassing (en als het goed is weet hij op vrijdag dus welke het dan is, heeft ie ook nog voorpret!). Ik merk nu al dat hij er echt naar uitkijkt. En dat maakt mij weer blij. Win-win!

Tip 4: Wie het kleine niet eert…

Ik zei het al, dit zijn bijzondere tijden. Dat vraagt bijzondere dingen van ons. Je creativiteit wordt aangesproken, je flexibiliteit wordt op de proef gesteld. Hoe gaaf is het als je deze tijd betekenisvol kunt maken? Dat zit hem niet in grote dingen. Juist de kleine dingen doen ertoe. Samen zijn met je gezin. Kleine ritueeltjes, dagelijks terugkerende activiteiten (al is het een snoepje eten in de middag, of de ochtendwandeling door het park zoals bij ons). Het gaat om dingen die van jullie zijn, die je anders misschien nooit doet. Waar je over na hebt gedacht. Je verbindt met elkaar. Dát doet ertoe nu. Laat de rituelen in je gezin ook vooral ontstaan. Sta open voor ideeën van je kinderen. En ontwikkel samen nieuwe gewoontes en activiteiten. Dat zijn jullie rituelen.

Maak er wat van!

Heel veel plezier met het maken van rituelen met je gezin. We moeten nog wel even. Dus accepteer dat er ook rotdagen tussenzitten. Wees lief voor jezelf en je kinderen. Maak er wat van. Ik ben benieuwd naar jullie gezinsrituelen. Deel ze met me, bijvoorbeeld via Instagram. Mocht je in de gelukkige positie zijn om je te vervelen, hier kun je meer van mijn blogs lezen.

Hang in there!

Hanke Amels handgeschreven