Rituelen,  Rouwen

Stilstaan bij dat wat telt – Beppe

Ik keek op de kalender vanochtend. ‘Beppe Hieke’. Vandaag zou ze 88 geworden zijn.

Afgelopen zomer overleed ze nadat ze vijf dagen eerder haar heup had gebroken. Zo snel kan het gaan als je 85+ bent. We hadden een bijzondere band. Alleen al omdat ik haar naam draag. Hieke, een van mijn doopnamen. Omdat zij altijd zei dat je moet vieren wat er te vieren valt, voor haar een digitaal monumentje.

Vandaag denk ik aan Beppe, en wie ze was. Sta ik stil bij haar rijke leven. Zeven kinderen, vijftien kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen. ‘Us Rykdom’ (onze rijkdom). In april nog 65 jaar getrouwd met Pake. Ik vind het fijn dat ze op de kalender staat. Haar sterfdatum staat er ook op, net als die van mijn andere twee grootouders. Omdat die dagen voor altijd anders zijn.

Heb jij mensen in je omgeving die iemand hebben verloren? Denk op dit soort dagen of periodes aan hen én laat ze dat vooral ook weten. Hoe lastig dat soms ook is. Het is mooi om te doen. Stuur een kaartje of een appje. Ik moedig je aan en ik beloof je; het wordt ontzettend gewaardeerd!