Rituelen,  Rouwen

Waarom een ceremoniemaker bij een uitvaart?

Waarom een ceremoniemaker bij een uitvaart? Dat kan je toch ook prima zelf? Je kent iemand die goed kan spreken voor een groep. Of de uitvaartondernemer doet dat toch? Vaak kom je ook wel een heel eind. Natuurlijk kan je het zelf. De vraag is; wíl je dat ook? Want hoe fijn is het om een ceremoniemaker in te zetten voor de uitvaart van je dierbare zodat jij je kan laten leiden en op kan gaan in het moment? Dat je erop kan vertrouwen dat de ceremoniemaker iets maakt dat je zelf nooit kon bedenken. En je alleen maar hoefde te volgen. Je hebt al genoeg aan je hoofd die week. En realiseer je je wat een grote vraag je iemand stelt als je hem of haar de afscheidsceremonie laat leiden? Dat is nogal een verantwoordelijkheid voor iemand die het niet dagelijks doet.

Uitbesteden geeft rust en ruimte

Het kán heel fijn zijn om de afscheidsdienst uit te besteden. De professional (ceremoniemaker, ritueelbegeleider of celebrant) heeft de leiding én verantwoordelijkheid. Jullie kunnen volgen. Hoeven alleen maar te doen wat er gevraagd wordt, te antwoorden op vragen die er komen. Zo ontstaat er rust en ruimte in die rare week.

Eerder legde ik al uit wat ik bij een uitvaart doe. Hieronder vind je vijf redenen ter inspiratie met het antwoord op de vraag:

Waarom een ceremoniemaker inzetten bij een uitvaart?

  1. Je wilt een ceremonie die klopt. Qua opbouw, qua inhoud, dat de sprekers niet te lang en niet te kort spreken, dat wat ze zeggen gecheckt en afgestemd is. Dat er lijn in zit. Een ceremoniemaker is de oplossing.
  2. Je familiesituatie is ingewikkeld, of je hebt gewoon een grote familie en ook nog eens een groot sociaal netwerk. Dus wie vraag je dan om te spreken op de uitvaart? Een ceremoniemaker is de oplossing.
  3. De uitvaart vindt plaats in de kerk maar wordt niet geleid door een dominee. Zonder voorganger is ook zo kaal, het is fijn als iemand de leiding heeft en zorgt voor een rode draad en een mooi geheel. Een ceremoniemaker is de oplossing.
  4. Je zoekt troost. Een mooie uitvaartceremonie helpt in het rouwproces. Als het iets is waar je fijn op terugkijkt helpt het je op momenten dat je verdrietig bent. Mooie verhalen, anekdotes, gedichten en symbolen in de uitvaart kunnen daarbij helpen. Een ceremoniemaker is de oplossing.
  5. Je hebt meegemaakt dat het levensverhaal één grote opsomming van feiten was waar speeches nogal zwaar op de hand waren. Dat wil je beslist niet. Je zoekt wat luchtigheid, humor en toekomstperspectief in de uitvaartceremonie. Met bovendien een verhaal dat leuk is en dat klopt. Je raadt het al…. een ceremoniemaker is de oplossing!

Natuurlijk, je denkt er liever niet over na, maar soms moet je. Zit je in de vervelende situatie dat je weet dat dit voor jou van toepassing is? Je kunt me altijd benaderen voor een vrijblijvend voorgesprek. In dat gesprek maken we kennis en kijken we wat ik voor je kan betekenen. Laat hieronder je gegevens achter en ik neem contact met je op.