speechschrijver burgemeester lansingerland
Rituelen,  Speechen en hulp bij je speech

Wat als ik de speechschrijver van Burgemeester van de Stadt (Gem. Lansingerland) was geweest?

Vandaag viel Hart van Lansingerland op de deurmat met daarin de nieuwjaarstoespraak van onze Burgemeester Pieter van de Stadt. Mijn speechhart ging meteen al sneller kloppen. Met aandacht en belangstelling heb ik de speech gelezen. En ik vraag mezelf af; Wat als ik de speechschrijver van Burgemeester van de Stadt was geweest?

Voorgesprek

Dan zou ik beginnen met een (telefonisch) voorgesprek waarin ik veel vragen stel.

  1. Wat is je bedoeling met de speech (wil je informeren? Inspireren?)?
  2. Wie komen er? (Schrijf je toespraak met je publiek indachtig, en hou daar rekening mee in je taalgebruik).
  3. Wat wil je met je speech bereiken? (voor een Burgemeester kan het zijn dat hij bijvoorbeeld sympathiek gevonden wil worden, dat mensen je benaderbaar vinden, geloofwaardig misschien).
    En tot slot wil ik als speechschrijver van Burgemeester van de Stadt weten:
  4. Wat wil je dat mensen onthouden van je speech?
  5. Wil je dat ik je speech schrijf? Of schrijf je hem zelf en redigeer ik voor je?

Kritische meelezer

Welke rol ik ook mag aannemen bij het schrijven van de speech. Ik geef eerlijke en directe feedback. Ik stel kritische vragen, zodat jij bereikt wat je wilt bereiken met je speech.

Wat als ik de speechschrijver van Burgemeester van de Stadt was geweest? Welke kritische feedback zou hij van mij krijgen?

Ik zou zeggen. Pieter, lees mijn blog over een goede eindejaarstoespraak eens voordat je gaat schrijven ;-). Die inhoud kan je één op één gebruiken voor je nieuwjaarstoespraak.

Wat een uitdaging!

Het lijkt me een megaklus (en daarom gaat mijn hart er sneller van kloppen!). Om een jaar in een Gemeente te vangen in één speech. Je wilt mensen niet passeren, en toch, dat doe je altijd wel. Lastig! Maar ik geloof dat je met een mooie speech iedereen tevreden kan houden.

Benut het momentum!

Het is een prachtig momentum en het lijkt me zó belangrijk dat goed te benutten. Je hebt allemaal betrokken burgers tegenover je, mensen komen omdat ze uitgenodigd zijn (oa. mensen die een lintje kregen + de hulpverleners), en er komen mensen die het gewoon leuk vinden om te komen. Je speech is later terug te lezen, dus je hebt een groot bereik. Hoe gaaf is het dan om een speech te maken die boeit en bindt? Het zou mijn uitdaging zijn om een speech te maken die voor iedereen te lezen is (en ook te begrijpen is), waar mensen blij van worden waar ze hun aandacht bij kunnen houden.

Een Burgervader die de taal van zijn burgers spreekt

Dat je als Burgemeester echt burgervader bent, gewoon, omdat je menselijke taal gebruikt. Dat je verhaal kort en krachtig is. Dat mensen eerder denken; ‘Oh, nu al afgelopen? Wat een goed verhaal!’ ipv; ‘Wanneer gaan we proosten? Ik ben er wel klaar mee’.

Als ik de speechschrijver van Burgemeester van de Stadt ben

Dan is er nog wel wat te winnen. We beginnen met schrappen, we gaan van een 20 naar 10 minuten speech en er mag nog wel wat aan de ambtelijke taal gedaan worden. Zodat mensen méér gaan onthouden. Waarbij ze met een boodschap (Samen Bouwen aan Lansingerland) en een nog fijner gevoel naar huis gaan na afloop van de nieuwjaarsborrel. Ik ben er om te helpen schrappen, want dat doet vast even pijn. Maar zo kunnen we samen veel bereiken. Burgers bereiken. Mijn handen jeuken. Als u dit leest meneer van de Stadt, mag ik u bij de hand nemen? Belt u me?

Groet en graag tot horens meneer de Burgemeester!

Hanke Amels handgeschreven