Wat is de rol van een ritueelbegeleider bij een uitvaart
Rituelen

Wat is de rol van een ritueelbegeleider bij een uitvaart?

Het komt vaak ter sprake op feestjes: Wat is jouw rol als ritueelbegeleider bij een uitvaart? Het gesprek begint zo: Jij bent toch uitvaartbegeleider? Niet? Oh wat doe jij dan precies? Naar de vraag wat mijn rol als ritueelbegeleider dan wel is bij een uitvaart. Bij die informele gelegenheden vertel ik met enthousiasme wat ik doe – dat ik ritueelbegeleider ben. Dan vallen de monden open, ontstaat er kippenvel en worden ogen waterig. Het is namelijk heel ontroerend, bijzonder en speciaal wat ik doe. Dat realiseer ik me dan door de reacties van anderen. Omdat het niet altijd duidelijk is waarvoor je me in kan zetten wijd ik er een blog aan. Zodat je na het lezen van dit blog weet wat de rol is van een ritueelbegeleider bij een uitvaart.

Wie laat je spreken of wie gaat er voor tijdens de uitvaart?

Stel, je hebt een grote (of gewoon ingewikkelde) familie en jullie vinden het lastig om een eenduidig verhaal te maken met elkaar. Of, je wilt niet teveel sprekers, maar er zijn wel veel mensen die wat willen zeggen. Wellicht zijn er veel sprekers en er moet geen overlap zijn. Wat ook kan; je wilt een verhaal met diepgang, waarbij de christelijke opvoeding is terug te horen, maar het moet beslist geen kerkelijke uitvaart worden. In al deze gevallen kun je een ritueelbegeleider inzetten voor de afscheidsceremonie.

Ritueelbegeleider als niet-christelijke dominee

Allemaal situaties waar ik perfect bij kan helpen. In een uitgebreid gesprek wil ik de overledene leren kennen, dat gesprek doen we kort na het overlijden. Als je wilt begeleid ik de dienst van begin tot eind (ga ik voor als niet-christelijke dominee). In dit geval stem ik ook af met de sprekers (begrens ze, stuur ze, geef tips en coach waar nodig). Ik maak in alle gevallen een lopend verhaal waarin alle sprekers, liedjes en teksten een geheel vormen. Zo wordt het een ceremonie die klopt.

Levensverhaal schrijven en vertellen; uitvaartspreker

Ik kan ook alleen het levensverhaal schrijven en vertellen tijdens de begrafenis. Dan ben ik de uitvaartspreker. Mijn werkwijze is ongeveer gelijk, maar dan ga ik niet voor in de uitvaartdienst. Dit kan fijn zijn als de afscheidsceremonie geleid wordt door een dominee of pastor en je wilt wel een mooi (en symbolisch) levensverhaal.

Laatst zei een vriend; ‘Hank, ik moet steeds aan jou denken bij een collega van mij, haar man is heel ziek en ik denk dat jij precies bent wat zij nodig hebben. Maar hoe kaart ik dat aan?’ 1. Als je dit denkt dan is het waarschijnlijk waar. 2. Vanuit je hart kan je mensen altijd iets meegeven. ‘Ik weet niet of het iets is, maar ik kwam dit tegen en moest aan jou denken dus ik wilde het je toch sturen’.

Een prachtig en persoonlijk afscheid

Uiteindelijk bleek het inderdaad een match. We hebben een prachtig en persoonlijk afscheid gemaakt. Waar alle aanwezigen troost uit putten. De mensen van dichtbij, maar ook die wat verder weg stonden. En dat is mijn ultieme compliment. Want dan heb ik de persoon neergezet zoals hij was. En als iedereen dan ondanks het verdriet met een lichter gevoel naar buiten gaat dan heb ik mijn doel bereikt.

Uitvaartinspiratie

Wil jij ook een prachtig en persoonlijk afscheid? Ik heb een inspiratiedocument gemaakt met gedichten en liedjes die je zou kunnen gebruiken tijdens een uitvaart. Superleuk en nuttig voor als je eens uit een ander vaatje wilt tappen. Eens een nieuw gedicht wilt gebruiken of een nieuw ritueel wilt doen.

Nieuwsbrief voor uitvaartprofessionals

Ik verstuur ook elke week een nieuwsbrief met inspiratie en verhalen over mooie uitvaarten. Schrijf je hieronder in als je die wilt ontvangen!