Wat is een ritueel?
Een ritueel voor,  Rituelen,  Rouwen,  Speechen en hulp bij je speech,  Trouwen

Wat is een ritueel?

Wat is een ritueel? Dat is toch superzweverig?

Dat kán je denken en geloven, maar dat is het voor mij niet. Ik zie het anders. En als je mij kent dan snap je dat. Wat mij betreft is er niet veel nuchterder dan een ritueel. Zo nuchter als een Friezin. Net als ik.

Een ritueel is een symbolische handeling, op een bepaald moment in de tijd in een bepaalde omstandigheid

Zo, daarmee is ie even lekker uitgekleed. Nuchter gemaakt. Dit is een ritueel. We hebben er allerlei bijbetekenissen aangehangen en associaties aan gekoppeld. Als je die handeling uitvoert met wierook, dansjes rondom een vuur, gekleed in wapperende gewaden dan wordt het alweer een heel ander verhaal.

Een ritueel dat past bij de klant

Bij mij is een ritueel een handeling die past bij mijn klant in de omstandigheid die past. En daarmee is het zo nuchter en zweverig als je zelf wilt. Kleine disclaimer; ik haak zelf wel gauw af als er teveel wierook, gewaden en dansjes aan te pas komen. Daarvoor kan je beter iemand anders vragen.

Wat voor symbolische handeling dan?

Het kan bijv. een trouwceremonie zijn, maar ook een afscheidsdienst, een huwelijksjubileum, of een pensioneringsfeest. De symbolische handeling die daarbij komt markeert het moment (haakte je al af bij symbolische?). Een symbolische handeling is niet meer dan het omdoen van de ringen, de kus, het tekenen van de huwelijksakte, het afscheidnemen, het defilé rondom de kist, een handjevol zand of bloemen op de kist gooien, en bij je pensioen: letterlijk de deur achter je dichttrekken. Datgene wat je doet past naadloos bij het moment.

Wat is de omstandigheid?

Ja, wat is de omstandigheid. De VanDale zegt dit erover:

om·stan·dig·heid (de; v; meervoud: omstandigheden)
iets dat een handeling, voorval, toestand vergezelt: alles hangt af van de omstandighedennaar omstandigheden de bijzondere toestand in aanmerking genomen; wegens omstandigheden gesloten wegens een niet nader genoemde, maar gewichtige reden

Gasten, locatie en dresscode

Bij de omstandigheid hoort ook: wie zijn de gasten, op welke locatie vindt het plaats, wat voor kleren trekken we aan? Door bewuste keuzes te maken raak je mensen. Dat ze je gast mogen zijn, de setting van de dag, details in kleding van de bruid en bruidegom, gasten bij een uitvaart in gekleurde kleding laten komen, de keuze van de bloemen. Zo creëer je de omstandigheid.

Symbolische handeling, tijdstip en omstandigheid maken het ritueel

De symbolische handeling, het moment in de tijd en de omstandigheid samen maken een ritueel. Is het ineens helemaal niet zo zweverig meer he? En ben je vaker bij een ritueel geweest dan je dacht. Precies. Hartstikke nuchter!

Wil jij nu ook een ritueel? Of ben je benieuwd naar mijn rituelen?

Luister dan eens mijn podcast, bekijk mijn Instagram, of stuur me een berichtje. Tot horens!

Hanke Amels handgeschreven

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief en je ontvangt geregeld speciale tips rechtstreeks in je mailbox!