Zelf herdenken op 4 en 5 mei Fier het Leven
Een ritueel voor,  Rituelen

Het belang van zelf herdenken op 4 en 5 mei

Thuis zinvol herdenken

Zelf herdenken op 4 en 5 mei, hoe doe je dat? Op 4 mei herdenken we de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers die gevallen zijn op vredesmissies in alle jaren daarna. Op 5 mei vieren we dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn. Zoals elk jaar zal dodenherdenking te zien zijn op televisie. Dit jaar zonder publiek.

Het belang van herdenken

Het belang van herdenken is mij van jongs af aan duidelijk. Als kleindochter van een verzetsman uit Makkum wist ik wat de impact van de oorlog was. Thuis was 4 mei altijd een belangrijk moment. Ruim voor 20u moesten wij binnen zijn om in rust de herdenking en twee minuten stilte mee te beleven. Soms gingen we ergens heen, zo herinner ik me een dodenherdenking in Leeuwarden tijdens mijn tienerjaren. Diep onder de indruk was ik. Omdat ik het niet vanaf tv meemaakte, maar van dichtbij. Dat voelde zoveel ‘echter’. Het kwam binnen. Toen ik jaren later in Rotterdam woonde ging ik vaak met mijn vriendin Sabine mee naar de dodenherdenking in Rotterdam. Zeker drie keer ben ik bij de herdenking van het stadhuis geweest. Het voelde fijn om op 4 mei zo bewust bezig te zijn met de oorlog. Wat hij heeft aangericht, en hoe dankbaar we mogen zijn dat we nu in vrijheid leven. Dat dat niet vanzelfsprekend is. Ons huis net voorbij de brandgrens – in Rotterdam gemarkeerd met lampjes – herinnerde me het hele jaar door aan wat de oorlog had aangericht in Rotterdam.

Geef vrijheid door

Voor mij staat als een paal boven water dat ik vrijheid door wil geven. Dat ik mijn kinderen mee wil geven wat de oorlog heeft aangericht. Ik wil ze vertellen over de oorlog. Wat er gebeurd is met hun overgrootouders. En dat het niet vanzelfsprekend is dat wij in vrijheid leven. Dat de Coronacrisis onze grote crisis is maakt me dankbaar. Wij hoeven alleen maar binnen te zitten. Buiten is het veilig. We hoeven niet bang te zijn voor bommen. Mijn grootouders vochten voor vrijheid. Dat is andere koek. Daarom zoek ik naar manieren om betekenisvol te herdenken. Ook nu je niet samen mag komen om dat te doen.

Zelf herdenken – een praktisch herdenkingsritueel voor 4 en 5 mei

Kies een mooie boom in je omgeving, in het bos, vlakbij huis. Idealiter staat deze boom staat er langer dan 80 jaar. Heeft de oorlog meegemaakt. Zelf weet hij er niks van. Maar al die tijd stond hij er al. Alles kwam voorbij. De boom is de stille getuige van de oorlog. Deze boom wordt het middelpunt van de herdenking. Hier vind je de uitwerking van het herdenkingsritueel om zelf te herdenken op 4 mei en hier het ritueel voor 5 mei.

75 jaar bevrijding

Deze week is het 75 jaar geleden dat we werden bevrijd (75 jaar!). Mijn grootouders zijn inmiddels allemaal overleden. Zij kunnen de verhalen over de oorlog niet meer verder vertellen. En het worden er steeds minder. Mensen die bewust de oorlog hebben meegemaakt. Als meisje van 15 heb ik mijn Pake geinterviewd over zijn verhaal van de oorlog. Daar maakte ik dit verhaal en deze podcast over. Het is zo belangrijk dat we deze verhalen blijven vertellen. Onze kinderen blijven voeden met verhalen. Dat we blijven herdenken.

Opdat wij nooit vergeten.